Selectati editia dorita

DEZASTRU BUGETAR: Incasarile slabe si chetuielile mari de bunuri, carpite cu taieri de investitii

29 Oct 2013

Desi deficitul bugetului de pensii continua sa ramana la cote periculoase, cu 1 miliard lei peste deficitul intregului buget, cea mai grava problema a executiei bugetare pe primele 9 luni consta de fapt in nivelul slab al incasarilor (intr-un an cu reinnoire de licente in telecom), coroborat cu o crestere nesimtita a cheltuielilor de bunuri si servicii.

Astfel, pentru a nu arata atat de dezastuos in fata FMI, guvernul Ponta nu a gasit alta solutie decat sa macelereasca cel mai sanatos segment al chetuielilor – investitiile.

In conditiile in care guvernul trebuia sa reduca deficitul bugetar, situatia pe primele 9 luni arata catastrofal – deficitul este chiar mai mare cu circa 14% fata de anul trecut, de 8,14 miliarde lei fata de 7,17 miliarde lei.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie jalnica? Prin venturi mai slabe decat cele mai pesimiste asteptari, de 147,29 miliarde lei, cu circa 6 miliarde sub estimari, dupa cum spun surse oficiale. Practic, in loc ca veniturile sa creasca mai repede decat cheltuielile, guvernul Ponta a reusit performanta inversa, veniturile abia reusind sa urce cu nivelul inflatiei, cu 4,4%, in timp ce cheltuielile au avansat mai rapid, cu 4,8%, si asta in conditiile in care au fost taiate la sange investitiile.

Potrivit surselor oficiale, cauzele pentru incasarile scazute sunt veniturile sub asteptari la nivelul sistemului bancar, afectate si de modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, inclusiv pe fondul procesului de reorganizare a ANAF, precum si de un profit al BNR mai mic decat se estima. Este scandalos sa ajungi sa dai vina pe banci ca tu nu ai reusit cu Fiscul sa incasezi banii scontati.

Cele mai insemnate cresteri pe partea veniturilor s-au realizat la taxa utilizarea bunurilor, cu 2,07 miliarde lei sau 123%, pe fondul reinnoirii licentelor din telecom, la contributiile de asigurari, cu 1,8 miliarde lei sau 4,7% (pe fondul majorarii salariilor bugetarilor), la TVA, cu 1,48 miliarde lei (4,1%), si la impozitul pe salarii, cu 1,23 miliarde lei (7,9%). Scaderi mai importante s-au consemnat la veniturile nefiscale, cu 520,6 milioane lei (3,8%) si la alte impozite si taxe pe bunuri si servicii, cu 340,6 milioane lei (24%). Incasarile din impozitul pe profit au scazut cu 104,1 miliarde lei (1,3%), iar donatiile au scazut aproape la jumatate, cu 104,5 milioane lei (46%).

Cheltuielile totale au crescut cu 4,8%, la 155,44 miliarde lei, alimentate in principal de cresterea cheltuielilor de personal, cu 14,7%(4,42 miliarde lei), dar si de avansul cheltuielilor de bunuri si servicii, cu 12,1% (2,87 miliarde lei). Cheltuielile cu asistenta sociala au urcat cu 940 milioane lei (1,9%), iar cele cu dobanzile cu 472 milioane lei (5,8%). In schimb, au fost taiate consistent chetuielile de capital, cu 1,3 miliarde lei (10,9%), cele aferente programelor cu finantare rambursabila, cu 529 milioane lei (46%), si cele pentru proiecte cu finantare nerambursabila, cu 759 milioane lei (8,1). 

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: incasari slabe, cheltuieli mari, investitii, incasari, pensii, dezastru bugetar

Alte stiri asemanatoare