Selectati editia dorita

Disparitatile intre regiunile Romaniei au crescut dupa integrarea in UE

22 Apr 2014

Dupa intrarea in Uniunea Europeana, disparitatile dintre regiunile Romaniei au crescut si suntem printre putinele tari unde s-a intamplat acest lucru, a spus economistul grupului UniCredit pentru zona ECE Dan Bucsa. El considera ca infrastructura si educatia sunt principalele responsabile pentru existenta disparitatilor.

"La infrastructura si educatie suntem pe ultimul loc in UE. Polonia, spre exemplu, creste organic, toate regiunile in aproximativ acelasi ritm, pentru ca ei si-au facut infrastructura", afirma Dan Bucsa.

Cu exceptia Capitalei, regiunile din vestul tarii sunt mult mai dezvoltate decat cele din sud sau nord-est, iar acest lucru se datoreaza proximitatii fata de granita, nu datorita infrastructurii, care este slaba si in aceste regiuni.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale care ar fi putut fi sansa Romaniei de a recupera decalajele fata de nucleul de tari dezvoltate ale Uniunii Europene si pentru a nivela decalajele dintre regiuni, cifrele raportate la finalul anului trecut nu arata deloc bine. Rata de absorbtie a fondurilor europene ca procent din alocarea aferenta anului 2013 s-a cifrat in cazul Romaniei la aproape 45% (grafic sus), cea mai mica rata dintre tarile UE, chiar sub cea raportata de Bulgaria.

Sursa: www.wall-street.ro
Cuvinte cheie: fonduri structurale, rata de absorbtie, Uniunea Europeana, investitii straine directe

Alte stiri asemanatoare