Selectati editia dorita

Dobanda fantastica a OTP, desfiintata la Inalta Curte. In loca sa o scada, banca a ales sa o creasca

19 Dec 2013

OTP Bank a pierdut un nou proces cu clientii nemultumiti, de aceasta data la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins recursul bancii. Cei trei clienti in litigiu cu banca au contestat modul in care le-au fost calculate ratele de dobanda. Desi acestea ar fi trebuit sa varieze dupa indicatorul pietei la franci - Libor - banca a preferat sa le creasca, desi trebuia sa le reduca. Dupa decizia instantei, cei trei clienti platesc unele dintre cele mai mici dobanzi din Romania.

In scurta si zbuciumata istorie a creditului pentru populatie din Romania, nimic n-a avut consecinte mai nefaste pentru om decat faimoasa si infama sintagma "banca isi rezerva dreptul sa...".

Sub limba de lemn folosita in contractele bancare, s-au ascuns, insa, dobanzi si comisioane fantasmagorice, care au scos capul la lumina la scurt timp dupa ce cerneala se usca in dreptul semnaturii clientilor.

Confruntati cu dobanda variabila care doar creste, in timp ce referintele monetare se duceau spre zero, clientii s-au trezit profund indatorati si pacaliti de creditorul de vreme buna.

Cu mana bancii adanc infipta in buzunare, datornicii bulei s-au dus cu jalbe la Protectia Consumatorilor si la instantele din tara.

Asa s-a intamplat si in cazul unor clienti ai OTP Bank, care au castigat definitiv procesul pe clauze abuzive cu creditorul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, al doilea litigiu cu OTP care a primit solutie la instanta cu cel mai mare rang din Romania.

Cei trei pitesteni in cauza au luat credite in franci elvetieni in perioada de 2007-2008. Doi dintre acestia au luat credite ipotecare de 59.000 de franci, respectiv 83.000 de franci, iar unul a luat un credit de nevoi personale cu ipoteca de 48.800 de franci.

Discordia dintre acestia si banca a constituit-o clauza buclucasa din contractele standard de creditare care stipuleaza ca: dobanda este variabila in conformitate cu politica Bancii, aceasta putand fi modificata in mod unilateral de banca, luand in considerare valoarea dobanzii de referinta pentru fiecare valuta (in cazul de fata, Libor), fara a exista consimtamantul clientului, urmand ca modificarea dobanzii sa aduca recalcularea dobanzii datorate.

Ce-a insemnat asta pentru clientii OTP, care au luat credite in franci elvetieni? S-a dovedit ca politica bancii n-are legatura cu piata. In timp ce Libor scadea, ratele de dobanda ale la creditele clientilor OTP cresteau, o dubla lovitura, daca luam in calcul si deprecierea puternica a leului fata de franc.

Potrivit expertizei contabile depuse la dosarul din instanta, dobanda creditelor in franci elvetieni a celor trei clienti era de 6,49%, 5,5%, respectiv 5,7% la momentul acordarii. Marjele de dobanda ale bancii ar fi trebuit sa fie de 3,49%, 2,68%, respectiv de 2,94%, calculate ca diferenta intre dobanda curenta si Libor la 3 luni de la momentul semnarii contractelor. Aceste marje nu au fost trecute, insa, nicaieri in contract.

Sursa: economica.net
Cuvinte cheie: clauze abuzive, clauze abuzive OTP, OTP Bank, procese clauze abuzive banci, procese OTP Bank

Alte stiri asemanatoare