Selectati editia dorita

Dobanzile creditelor Prima Casa pot fi inselatoare: unde gasim in realitate cele mai mici DAE

08 Mar 2014

Odata ce imprumuturile Prima Casa au trecut pe lei, ratele au fost la inceput descurajatoare fata de echivalentul creditelor Prima Casa in euro, insa relaxarea monetara operata de BNR a impulsionat bancile sa coboare dobanzile si in cazul programului in moneda nationala.

WALL-STREET.RO va prezinta care sunt dobanzile anuale efective (DAE) ale principalilor jucatori din segmentul Prima Casa la imprumuturile in lei. Aveti grija insa, unele DAE pot fi inselatoare, deoarece nu includ si comisionul catre Fondul de Garantare.

ricum, clientii trebuie sa tina cont ca dobanda anuala efectiva (DAE) nu include costurile cu asigurarea imobilului ipotecat, asigurarea de viata, evaluarea imobilelor aduse in garantie, cu inregistrarea la Arhiva de Garantii Reale Mobiliare a garantiilor, taxele notariale aferente incheierii contractelor de garantie, iar unele banci nu includ in DAE afisate pe site sau in simulatoarele de credit nici comisionul de gestiune platit anula catre FNGCIMM, de 0,49% din soldul creditului.

Inainte de a incheia contractul de creditare sau cand comparati ofertele bancilor intrebati daca DAE afisat include comisionul catre Fond. In general, dobanzile anuale efective la creditele Prima Casa in lei care se situeaza in jurul nivelului de 5% (cu foarte putine exceptii) nu includ acest comision, in timp ce la un DAE de peste 6% comisionul de gestiune este cu siguranta inclus.

Am luat ca referinta un credit de 256.000 lei (aproximativ 57.000 euro), pe 30 de ani, cu dobanda variabila si rate egale. De asemenea, am ignorat bonusurile acordate in cazul in care va mutati salariul la respectiva banca.


BCR

Rata lunara Prima Casa: 1.512 lei

DAE Prima Casa: 6,28%

Valoarea totala de plata la finalul perioadei de creditare: N/A


BRD

Rata lunara Prima Casa: 1.512 lei

DAE Prima Casa: 6,27%

Valoarea totala de plata la finalul perioadei de creditare: 556.089 lei


UniCredit Tiriac Bank

Rata lunara Prima Casa: 1.417 lei

DAE Prima Casa: 5,30%

Valoarea totala de plata la finalul perioadei de creditare: 502.312 lei


Banca Transilvania

Rata lunara Prima Casa: 1.439 lei

DAE Prima Casa: 4,84% (nu include comisionul de gestiune al FNGCIMM)

Valoarea totala de plata la finalul perioadei de creditare: 460.148 lei (nu include comisionul de gestiune al FNGCIMM)


Banca Romaneasca

Rata lunara Prima Casa: 1.369 lei

DAE Prima Casa: 5,55%

Valoarea totala de plata la finalul perioadei de creditare: 514.118 lei

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: credite, rata lunara, DAE, Prima Casa, dobanzi

Alte stiri asemanatoare