Selectati editia dorita

Economia mondiala a accelerat in august

11 Sep 2017

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Dinamica recenta a indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) calculati de Markit Economics arata accelerarea economiei mondiale in luna august. Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de nivelul redus al costurilor de finantare si de climatul pozitiv din pietele imobiliara si financiara.

Astfel, indicatorul PMI din industria prelucratoare a crescut cu un ritm lunar de 0.4 puncte la 53.1 puncte in august (cel mai ridicat nivel din 2011). Ameliorarea componentelor comenzi noi de export, locuri de munca, productie si preturi exprima premise de continuare a ciclului industrial global post-criza pe termen scurt

Se evidentiaza dinamica industriei prelucratoare din Zona Euro, sustinuta de accelerarea cererii interne, in contextul politicii monetare relaxate fara precedent implementata de Banca Centrala Europeana.

De asemenea, indicatorul PMI din sfera serviciilor a urcat cu 0.4 puncte luna/luna la 54.1 puncte in august (cel  mai ridicat nivel din august 2015), pe fondul lansarii de noi servicii si consolidarii climatului pozitiv pe piata fortei de munca.

Din perspectiva regionala se observa accelerarea serviciilor in Statele Unite, China, Germania, Rusia si Irlanda. La polul opus, serviciile au scazut in India si Brazilia luna trecuta.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industrie prelucratoare si servicii) a consemnat un avans de 0.3 puncte luna/luna la 53.9 puncte (maximul din aprilie 2015). Dinamica componentei comenzi noi indica perspective de continuare a ciclului economic post-criza pe termen scurt.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam ca economia mondiala sa decelereze incepand cu a doua jumatate a anului viitor, pe fondul cresterii costurilor de finantare si maturitatii ciclului economic post-criza.

Consideram ca factorii de risc pentru dinamica economiei mondiale in trimestrele urmatoare constau in: evolutiile din pietele financiare globale; tensiunile geo-politice; mix-ul de politici economice din SUA, China si Zona Euro.

Sursa: www.bancatransilvania.ro
Cuvinte cheie: Ins, tendinte, economie, industrie, servicii, comert, investitii, economie, industrie, comert, transport, utilijae, cheltuieli, BEI, COMISIA EUROPEAN, CREDIT, Banca Transilvania

Alte stiri asemanatoare