Selectati editia dorita

Elvetia a renuntat la secretul bancar

17 Oct 2013

Elvetia a semnat un acord international privind combaterea evaziunii fiscale, punand capat practic secretului sau bancar, a anuntat ieri Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.

La presiunile autoritatilor europene si americane, care vor sa lupte impotriva evaziunii fiscale, sprijinul politic in Elvetia pentru secretul bancar a scazut gradual, deschizand calea pentru semnarea de acorduri fiscale cu autoritatile straine. Astfel, Elvetia a devenit a 58-a tara care se alatura conventiei OECD cu privire la schimbul de informatii fiscale cu autoritatile fiscale straine. Chiar daca nu s-a angajat sa faca schimb automat de informatii cu privire la rapoartele fiscale, Elvetia va raspunde la cererile autoritatilor fiscale din alte state vizand cazuri individuale.


'Aderarea Elvetiei la conventia de asistenta mutuala in domenii fiscale trimite un mesaj clar si puternic ca Elvetia este parte a comunitatii de state care considera cooperarea internationala in domeniul fiscal ca o necesitate', a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria.


Pana acum multe autoritati fiscale si guvernele lor aveau dificultati in a realiza investigatii fiscale transfrontaliere, greutati care au fost sporite de deschiderea frontierelor fata de fluxurile de capital si utilizarea de noi tehnologii pentru transferul banilor. Conventia fiscala a OECD a fost semnata de ambasadorul Elvetiei la OECD, Stefan Flückiger. Urmatorul pas, care ar putea fi unul dificil, este ratificarea conventiei de parlamentul elvetian. Acest lucru ar putea dura pana la un an si jumatate, existand riscul unui impas daca va fi supus referendumului.


De la inceputul anului trecut au disparut 16 institutii de credit elvetiene cu capital strain odata cu decaderea secretului bancar si cresterea costurilor generate de reglementarile mai stricte, scria  Bloomberg, in vara acestui an.

Centru global de private banking prin traditie, Elvetia isi pierde rapid statutul din cauza campaniilor purtate de guverne puternice, precum SUA si Germania, impotriva evaziunii fiscale realizate prin transferul averilor in conturi secrete offshore, in asa-numitele paradisuri fiscale.

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: Elvetia, acord, secret bancar, OECD

Alte stiri asemanatoare