Selectati editia dorita

Fata ascunsa a Germaniei: milioanele de nemti care traiesc in saracie

25 Sep 2013

In urma cu cateva saptamani, o femeie a izbucnit in plans in timp ce-o intreba pe Angela Merkel de ce i-a uitat pe milioanele de pensionari si de muncitori saraci care au fost ocoliti de succesul economiei germane, cea mai mare si mai performanta din UE. Alegerile si promisiunile electorale au trecut, problema ramane: 12 milioane de germani traiesc la limita sau sub pragul saraciei.

„N-am vrut sa plang in fata ei. Insa mi-am amintit cum dormeam iarna cu trei pulovere si trei perechi de sosete pentru ca nu aveam incalzire”, explica pentru Associated Press Christel Paweski, femeia care i-a pus Angelei Merkel aceasta intrebare in timpul unei dezbateri televizate, transmita in direct. Christel Pawe


ski a lucrat ca asistenta medicala intr-un spital, apoi intr-un azil pentru batrani si a iesit la pensie in urma cu sase ani. Acum, casa ei inconjurata de o mica gradina cu legume si flori pare decupata dintr-o carte postala care te invita sa te retragi undeva in Germania, scriu jurnalistii de la „Montreal Gazette”, care au mers in Germania pentru a o gasi pe femeia care a pus-o in dificultate pe Merke cu intrebarea ei.


Insa pasiunea pentru gardinarit a pensionarei n-are legatura cu activitati cu care sa-ti umpli timpul liber. Pentru Christel Paweski, este vorba despre supravietuire. Din pensie, femeia nu-si permite sa cumpere alimente de la magazin sau din piata, asa ca se bazeaza pe ceea ce poate cultiva. Paweski castiga in total, din pensie si ajutoare sociale, 723 de euro (3.231 de lei), din care achita lunar 310 euro (1.385 de lei) chirie si electricitate.


Femeia este divortata si are un copil care depinde financiar de ea. Recunoaste ca, de multe ori, renunta la mancare pentru a-i putea cumpara haine si cele necesare copilului. Asta intr-un stat invidiat in intreaga lume. Si de ce n-ar fi? Germania are o rata nationala a somajului de 6,8%, a doua cea mai scazuta din UE. Inregistreaza regulat excedent comercial gratie activitatilor puternice de export.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: cancelar, alegeri, angela merkel, saracie, germania, limita saraciei

Alte stiri asemanatoare