Selectati editia dorita

Fondul de Garantare a Creditelor si-a propus sa dea garantii de 730 mil. euro pana la finalul anului

24 Sep 2013

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutie detinuta de stat, vrea sa ajunga pana la sfarsitul anului la un volum de garantii de 720-730 mil. euro acordate firmelor mici si mijlocii. Nivelul este usor peste cel al garantiilor de anul trecut.

Rolul de institutie de garantrare al Fondului a devenit mai vizibil abia in perioada de criza, pe masura ce capacitatea firmelor de a aduce garantii proprii la banca s-a diminuat. De exemplu, in 2008 volumul garantiilor acordate era de circa 170 mil. euro. Fondul are un stoc total de garantii acordate de circa 900 mil. euro. Cea mai mare parte a garantiilor sunt acordate pentru credite accesate de firme din comert.

umai 8% din garantii sunt accesate de firme din agricultura, in timp ce jucatorii din industrie au o pondere de 25% din total. Oficialii fondului de garantare spun ca intentioneaza sa-si reduca expunerea pe comert si sa garanteze mai mult activitatile productive. Fondul a platit anul trecut 40 mil. euro catre banci in contul garantiilor acordate pentru credite care ulterior au ajuns in default. Aceasta inseamna un coeficient de default de circa 4%.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: garantii, fondul de garantare, credite, institutie, imm-uri

Alte stiri asemanatoare