Selectati editia dorita

Fondurile de pensii private au ajuns la active de 3 MLD. euro

08 Oct 2013

Fondurile de pensii au ajuns la finele lunii septembrie anul curent la un numar total de participanti de 6,3 milioane (conturi individuale) si administreaza active nete de peste 13,5 miliarde de lei (3,02 mld. euro).

Defalcat, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns dupa primele 9 luni ale anului 2013 la un numar total de 5,95 milioane de participanti, dintre care numarul celor care primesc luna de luna contributii virate de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare de la CNPP, in numele participantilor, contributii brute totale in valoare de 10,47 miliarde de lei, ajungand, in urma activitatii investitionale, la active nete de 12,75 miliarde de lei. Diferenta in valoare de 2,28 miliarde de lei reprezinta castigul investitional net de toate comisioanele produs de fondurile de pensii in beneficiul contributorilor la sistem.

"Cu alte cuvinte, Pilonul II a produs de la lansarea sa si pana in prezent o valoare adaugata de peste 510 milioane de euro in beneficiul exclusiv al contributorilor la sistem, demonstrand cel putin pana in prezent indeplinirea mandatului de administrare responsabila si eficienta a economiilor actualei eneratii de salariati, pentru pensia de maine", a declarat Marius Popescu, presedintele APAPR.

In ultimul an (septembrie 2012 – septembrie 2013), activele fondurilor de pensii de Pilon II si-au mentinut cresterea accelerata, cu un ritm usor peste 45%.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2008 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 11,7%.

In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de procent anual, pana in 2016.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: pensii private facultative, pensii private obligatorii, pensii private, Fonduri de pensii, APAPR, Marius Popescu

Alte stiri asemanatoare