Selectati editia dorita

Frauda de la Harinvest: brokerul a fost inchis

18 Dec 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei in cazul fraudei si a interzis mai multor angajati sa mai activeze pe piata de capital intre 3 si 5 ani.

Din informatiile din prezent, un angajat al casei de brokeraj, Maria Voinea, ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor pentru a acoperi pierderi rezultate din tranzactionarea de produse structurate.

Potrivit reclamatiilor centralizate la ASF si citate de Mediafax, 44 de persoane se considera prejudiciate, reclamand pagube in suma de 5,35 milioane lei, reprezentand bani si actiuni.

Sanctiunile dispuse luni de ASF vin dupa ce autoritatea a identificat o serie de "aspecte de natura penala" la firma de brokeraj Harinvest, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penala", in urma unui control in care a identificat si "nereguli in relatia client-intermediar".

Controlul s-a derulat in perioada 15-27 noiembrie 2013, iar printre primele masuri luate de ASF la finele lunii noiembrie a fost suspendarea pentru trei luni a activitatii Harinvest si aplicarea unei amenzi de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzactii intermediate in prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontarii, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoita sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerva fondului de garantare.

"In sedinta de Consiliu din data de 16 decembrie 2013, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis retragerea autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest, amendarea societatii cu 5% din cifra de afaceri realizata in anul 2012 (338.500 de lei), initierea demersurilor pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificarii unor fapte care sunt considerate in prezent practica frauduloasa (contraventii) drept infractiuni si demararea unei analize interne pentru evaluarea modului in care a functionat supravegherea sectorului de instrumente si investitii financiare in cazul Harinvest", potrivit unui comunicat ASF.

ASF reaminteste in comunicat ca a sesizat deja PICCJ - DIICOT cu privire la situatia SSIF Harinvest.

In privinta deciziei de retragere a autorizatiei de functionare pentru SSIF Harinvest, in termen de cel mult 15 zile, societatea are abligatiile sa numeasca o persoana responsabila pentru gestionarea arhivei societatii dupa retragerea autorizatiei de functionare si sa transfere toate instrumentele financiare apartinand clientilor si aflate in custodia societatii in conformitate cu dispozitiile exprese ale detinatorilor.

Autoritatatea a decis retragerea autorizatiei de conducator si interzicerea pentru o perioada de 5 ani a dreptului de a ocupa o functie, de a desfasura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea in conditiile Legii 297/2004 pentru Maria Florica Boghitoi, conducator in cadrul SSIF Harinvest, si a amendat-o cu 50.000 de lei.

Totodata, a retras autorizatia de agent de servicii de investitii financiare si a dispus interzicerea pentru o perioada de 5 ani de a activa pe piata de capital pentru Maria Voinea (cea care ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor), aplicandu-i o amenda de 100.000 de lei.

ASF a retras, de asemena, autorizatia de conducator si a retras pentru o perioada de 3 ani dreptul de a activa pe piata de capital pentru Carmen Cecilia Pirvuceanu - conducator in cadrul SSIF Harinvest, dandu-i o amenda de 30.000 de lei.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: Harinvest, Autoritatea de Supraveghere Financiara, frauda Harinvest, ASF

Alte stiri asemanatoare