Selectati editia dorita

Grecia ajuta coruptii sa faca fapte bune: a deschis un cont in care sa depuna banii furati de la stat

20 Dec 2013

Autoritatile elene au deschis un cont special in care persoanele care au cauzat prejudicii financiare statului, prin acte de coruptie sau evaziune, pot depune de bunavoie sumele datorate. Astfel, oficialii de la Atena estimeaza ca guvernul ar putea incasa astfel pana la 1 miliard de euro, noteaza Mediafax.

"Am deschis un nou cont al guvernului elen la Banca Greciei. Banii furati depusi in acest cont vor fi ulterior investiti in infrastructura, ajutoare sociale, sanatate si educatie", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante Christos Staikouras, citat de portalul elen GreekReporter. Guvernul spera ca presiunea asupra persoanelor care au datorii catre stat, precum cea exercitata in urma scandalului declansat de lista Lagarde, le va determina sa returneze banii.

Cei care vor plati vor fi, totusi, trasi la raspundere pentru actiunile lor, fiind pasibili de amenzi si chiar pedepse cu inchisoarea. Institutul Brookings din Washington a estimat ca guvernul elen a pierdut 20 de miliarde de euro anual in perioada 2005-2009 din cauza coruptiei.

Lista Lagarde contine aproximativ 2.000 de posibili evazionisti, posesori de conturi in strainatate, printre care persoane importante din Grecia. Lista poarta numele fostului ministru de Finante al Frantei Christine Lagarde, in prezent directorul executiv al FMI, care a transmis documentul autoritatilor elene in 2010 pentru a le ajuta sa combata evaziunea fiscala.
 

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: spalare de bani, bani furati, cont bancar, cont bancar pentru corupti, coruptie, Grecia

Alte stiri asemanatoare