Selectati editia dorita

In anul 2012 au disparut afaceri de 98 mld. lei, profituri 5 mld. lei si 22.000 de companii

20 Aug 2013

Profitul raportat de firmele din Roma­nia a scazut anul trecut cu peste 5 miliarde de lei (1,1 mld. euro), la 60 de miliarde de lei (13,4 mld. euro), ceea ce arata cat de dificil a fost anul 2012 pentru mediul corporatist, in ciuda unui avans economic de 0,7% care in piata practic nu s-a vazut.

Scazand firmele care au raportat pierderi cumu­late de 45,5 miliarde de lei (10,2 mld. euro), rezulta ca profitul net al firmelor locale de-abia a depasit trei miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului. De altfel, firava crestere economica nu s-a vazut nici in cifra de afaceri cumulata a companiilor, care a scazut de la 1.167 de miliarde de lei la 1.069 de miliarde de lei (240 mld. euro) - indicator care arata ca PIB-ul si rulajul firmelor din economie pot avea directii diferite.

„Un profit net in jurul a 3,5 miliarde de euro la afaceri de 240 de miliarde de euro ne duce la o marja neta de profit destul de scazuta (de circa 1,5% n.red.) - nu este insa neaparat reprezentativ in con­ditiile in care multe firme din Romania - mai ales in segmentul mic si mijlociu - in dorinta de optimizare fiscala, nu isi propun neaparat sa raporteze un profit prea mare“, afirma Codrut Pascu, Managing Partner al Roland Berger Romania.

In Romania mai erau anul trecut 631.000 de firme, cu 22.000 mai putine fata de anul precedent, in conditiile in care insolventa a secerat numeroase afaceri din comert sau constructii. Dintre cele 631 de mii, doar 446 de mii au fost active, inregistrand o cifra de afaceri mai mare de zero, iar dintre acestea doar 242 de mii au raportat profit, cel mai mare fiind inregistrat de OMV Petrom, companie in bilanturile careia s-a regasit practic 6,4% din castigul inregistrat de toate companiile din Romania.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: miliarde, disparitie, business, companii, afaceri, profit

Alte stiri asemanatoare