Selectati editia dorita

India incepe sa se confrunte cu o criza financiara dupa ce moneda nationala a atins minimul ultimilor ani, iar autoritatile au impus restrictii in incercarea de a opri iesirile de capital

21 Aug 2013

Moneda indiana a atins luni cel mai slab nivel inregistrat pana in prezent, cu o rata de schimb de 62,85 rupii pentru un dolar american, iar declinul continua in masura in care actiunile autoritatilor nu par sa aiba efect, scrie Reuters. Rupia a scazut in total cu 10% de la inceputul anului, iar luni a depasit recordul atins vineri, de 62,03 rupii pentru un dolar.

Declinul care a transformat rupia in moneda cu cele mai slabe evolutii din Asia a inceput la sfarsitul lui mai, cand banca centrala a Statelor Unite a anuntat ca ar putea incepe inca din luna septembrie sa reduca programul de stimulare monetara a economiei prin preluarea de obligatiuni din piata cu bani proaspat tipariti.

Anuntul a determinat o iesire in masa a banilor ieftini din pietele emergente la nivel mondial.

In prezent, Fed preia din piata obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari pe luna, iar programul ar putea fi redus din acest an si incheiat pana la jumatatea anului viitor, potrivit unui calendar provizoriu prezentat recent de banca.

Reducerea programului ar putea conduce la cresterea dobanzilor la nivel mondial, iar unii investitori si analisti anticipeaza ca situatia va avea consecinte negative in ceea ce priveste fluxurile de capital catre pietele emergente.

Din momentul anuntului si pana in prezent, iesirile nete de capital din pietele de actiuni si obligatiuni din India au cumulat 11,4 miliarde de dolari. Piata de obligatiuni a suferit cele mai mari iesiri de capital pe masura ce strainii au retras circa 10 miliarde de dolari incepand cu 22 mai.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: india, autoritati, capital, incepe criza, criza india

Alte stiri asemanatoare