Selectati editia dorita

Intreprinderea mica, paradisul fiscal al saracului

13 Dec 2013

Daca marile corporatii straine au la dispozitie o serie de paradisuri fiscale ca Irlanda, Olanda, Luxemburg sau Cipru pentru a-si directiona banii astfel incat sa realizeze „optimizarea fiscala“ si reducerea taxelor pe care le platesc, romanii sunt nevoiti sa se adapteze la mediul ostil.

La noi, principala solutie o constituie activitatea „pe firma“. Din cele 630.000 de firme inregistrate in anul 2012 in Romania, circa 628.000 sunt intreprinderi mici si mijlocii, iar dintre acestea doar 244.000, respectiv sub 40%, raporteaza profit, a declarat ieri Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.


„Foarte multe sunt, de fapt, vehicule de deduceri fiscale: niciodata inainte sau dupa criza nu au facut profit. Numai una din trei IMM-uri care fac profit au credite bancare“, a mai completat Ionut Dumitru, in cadrul unui forum cu tema lectiilor invatate in cinci ani de criza, desfasurat la BNR.


Expertul a mai aratat ca majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii au datorii catre actionari, iar raportul intre datorii si capital se situeaza la 244% - peste nivelul din Cehia si aproape cat in Italia si Austria. Principalul motiv pentru care se intampla acest lucru este nivelul ridicat al taxarii muncii, dar si faptul ca multe afaceri sunt de familie.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: inteprinderi mici, paradis fiscal, taxe imm-uri, deduceri fiscale, credite bancare IMM-uri

Alte stiri asemanatoare