Selectati editia dorita

Investitorii semnaleaza iesirea Romaniei din criza

14 Aug 2013

Perceptia investitorilor despre riscul plasamentelor in Romania s-a imbunatatit, odata cu cea fata de economiile europene in general. Randamentele titlurilor de stat romanesti sunt la niveluri care arata cresterea cererii, deci si a increderii. Statisticile macroeconomice semnaleaza iesirea din criza si totusi, la nivelul companiilor, lucrurile se simt acum altfel.

Randamentele titlurilor de stat romanesti cu maturitatea de 5 ani a scazut la 4,6%, iar cea a tilturilor de stat pe 10 ani pana la 4,95%, ceea ce denota o crestere a cererii de obligatiuni emise de Guvernul Romaniei, respectiv o imbunatatire semnificativa a perceptiei investitorilor privind riscul pariului pe evolutia economiei Romaniei, potrivit analistilor de la BCR.

Randamentele obligatiunilor se calculeaza ca raport intre pretul titlurilor si dobanda promisa de acestea. Prin urmare o scadere a randamentelor semnaleaza scaderea preturilor, ca urmare a cresterii cererii, daca dobanda este constanta. Or, dobanda promisa de titlurile de stat romanesti a fost si ea in scadere.

„Este drept, multe dintre statisticile si reperele macroeconomice sunt favorabile Romaniei si asta este primul lucru de care tin seama investitorii, dar conditiile din economia reala, in care se desfasoara afacerile, nu sunt foarte prielnice", observa Mihai Caruntu, seful analistilor de piata de capital de la BCR, intr-o declaratie pentru ECONOMICA.NET.

Avem un nou acord cu FMI, deficitul bugetar este in parametrii propusi, iar consolidarea fiscala continua, aminteste analistul de la BCR. „Totusi, la nivelul companiilor, lucrurile nu stau la fel de bine: nu exista o dinamica pozitiva a creditului corporatist, care sa arate o revenire convingatoare si nu exista o scadere a arieratelor (mai ales a celor fata de partenerii de afaceri). Acestea au ajuns la 6% din PIB", constata Mihai Caruntu.

„Companiile nu fac credite si nu angajeaza suficient de multi someri, ca sa se simta si la nivelul lor semnele imbunatatirii de la nivel macro", mai spune analistul de la BCR, care acuza faptul ca „nu avem date concludente despre indicatorul cel mai relevant, poate, privind reluarea cresterii economice: evolutia numarului de locuri de munca. Aflam care este rata somajului, dar nu stim cu exactitate in ce domenii cresc numarul de locuri de munca, in consecinta relansarii activitatii".

Sursa: economica.net
Cuvinte cheie: acord FMI, arierate, cei mai mari investitori, crestere economica, investitori, Lehman Brothers, nou acord cu FMI, randamente, randamente titluri mfp, titlrui de stat

Alte stiri asemanatoare