Selectati editia dorita

Isarescu: Sa nu datorezi niciodata mai mult de jumatate din ceea ce poti plati usor

11 Sep 2013

 „Sa nu datorezi niciodata mai mult de jumatate din ceea ce poti plati usor“, „Daca inseli un creditor, acesta devine pentru tine o fantana secata“ si „Nu fagadui decat jumatate din ceea ce poti sa faci cu usurinta“.

Acestea sunt cateva sfaturi pe care Eugeniu Carada, fondatorul BNR, le dadea in urma cu un secol actorilor vietii economice si publicului, sfaturi pe care guvernatorul BNR Mugur Isarescu le-a amintit ieri in cadrul unui simpozion care a precedat ceremonia de dezvelire a grupului statuar dedicat lui Carada. Guvernatorul Isarescu este insa printre semnatarii celui mai mare imprumut din istoria Romaniei, de 20 mld. euro, cat jumatate din bugetul tarii, luat peste noapte in 2009 pentru ca rezervele valutare erau insuficiente si pentru ca trebuia finantat deficitul bugetar.

Isarescu a marturisit ca s-a intalnit cu Eugeniu Carada la inceputul anilor ’80, cand profesorul Costin Murgescu redacta „Mersul ideilor economice la romani“, moment la care nu banuia ca peste cativa ani urma sa conduca Banca Nationala - institutia ctitorita de Carada.

„Eugeniu Carada nu a fost niciodata guvernator al Bancii Nationale. Dar a fost mai mult: inspirator, fondator, organizator, administrator, conducator de fapt din  clipa in care s-a nascut ideea de a se infiinta in Romania o banca de scont si de circulatiune pana cand el a trecut in vesnicie. Carada nu a fost doar un revolutionar sau un reformist, ci si un vizionar“, spune Isarescu.

BNR a fost infiintata in urma cu 133 de ani, in anul 1880. Iar Eugeniu Carada a condus din umbra mai bine de un sfert de veac constructia fizica (Palatul Vechi al BNR) si institutionala a celei de a 16-a banci centrale din lume: BNR. Iar cel mai de pret capital al BNR a fost si probabil ca a ramas increderea, considera guvernatorul BNR.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: BNR, Eugeniu Carada, fondatorul BNR, Muigur Isarescu

Alte stiri asemanatoare