Selectati editia dorita

Manipularea cursului inaintea intalnirii Ponta-Basescu? O banca de stat ar fi intervenit pentru deprecierea leului

05 Dec 2013

Leul s-a depreciat puternic la mijlocul zilei, cu circa 1%, atingand in piata interbancara nivelul de 4,48 lei/euro, in contextul in care ieri se tranzactiona in jurul lui 4,43 lei/euro. Surse din piata suspecteaza insa o interventie a BNR, prin intermediul unei banci de stat care ar fi cumparat valuta.

Interventia ar fi justificata de necesitatea de a lua o decizie in cadrul intalnirii programate la ora 17 dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, ministrul de Finante Daniel Chitoiu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Analistii care au preferat sa nu fie citati considera ca deprecierea abrupta a leului va fi de scurta durata si este justificata chiar de intalnirea de la 17, cand premierul si guvernatorul BNR ar putea veni in sprijinul semnarii acordului cu FMI cu aceasta miscare semnificativa a cursului de schimb.

In opinia surselor, o banca de stat, Eximbank sau CEC, ar fi cumparat volume importante de euro pentru a duce cursul in sus.

Pe de alta parte, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, exclude o interventie a bancii centrale, care in mod normal ar fi avut oricum loc in directia opusa.

"Cursul inghetase de cateva saptamani. Au fost multe zile de acalmie in care nu se intampla nimic, asa ca a fost usor pe volume foarte mici sa fie impins mai puternic in sus, insa nu cred in astfel de speculatii cu interventia unei banci de stat. In opinia mea, cursul are oricum o tendinta naturala de depreciere", a spus Dumitru, pentru Wall-Street.ro.

De asemenea, EximBank a transmis o precizare referitoare la suspiciunile legate de tranzactiile valutare efectuate de banca care ar fi putut influenta cursul de schimb.

"EximBank are o politica prudenta in privinta riscurilor de piata, iar, in particular, politica valutara descurajeaza speculatiile valutare si vizeaza in prumul rand inchiderea pozitiilor generate din activitatile comerciale ale bancii. In acest context, in cursul zilei de astazi, ca urmare a tranzactiilor derulate, EximBank a avut o pozitie short pe piata valutara (vanzarile interbancare de valuta contra lei au depasit cumpararile)", mentioneaza banca.

In plus, EximBank a precizat ca volumul total tranzactionat pe parcursul zilei a fost redus, cota de piata a EximBank fiind mai mica de 3%.

De asemenea, si CEC Bank a reactionat la speculatii si a precizat ca banca a avut marti "un volum redus de tranzactii pe piata valutara, atat numeric cat si valoric".
 

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: interventie, Mugur Isarescu, analisti, BNR, manipulare, leul, intalnire, Ponta, Basescu, CURS, EximBank, CEC, ING, Vlad Muscalu

Alte stiri asemanatoare