Selectati editia dorita

Moody’s a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la negativa la stabila

28 Apr 2014

Agentia de evaluare financiara Moody’s a imbunatatit perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei de la negativa la stabila, anticipand ca evolutia buna din anul 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, in timp ce riscurile privind cresterea economica si finantarea au scazut in urma redresarii zonei euro, anunta Ministerul Finantelor.

Agentia a mentinut ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, considerand ca avansul PIB va fi sustinuta de cresterea exporturilor si absorbtia fondurilor europene, chiar daca consumul intern si creditarea ar putea ramane sub nivelul anterior crizei in viitorul apropiat, se arata intr-un comunicat al Moody’s, citat de Mediafax.

Ratingul Baa3 se afla la cel mai redus nivel din categoria investment grade. Moody’s noteaza faptul ca deficitul bugetar si nivelul moderat al datoriei publice atenueaza o parte din riscurile reprezentate de dependenta guvernului de finantarea externa.

Agentia considera totodata ca accesul Romaniei la finantarea multilaterala reduce riscurile la adresa capacitatii de rambursare a datoriilor externe, care pot fi generate de instabilitatea pietei internationale. Moody’s a mentinut plafoanele pentru datoriile pe termen lung in valuta, obligatiunile in moneda locala si depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung in valuta la Baa3.

Plafoanele pentru datoriile si depozitele pe termen scurt in valuta sunt P-2, respectiv P-3. Agenti noteaza faptul ca Romania a reusit sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB la sfasitul lui 2012 si la 2,3% din PIB in 2013, in pofida mai multor schimbari de guvern, respectand astfel conditiile convenite cu FMI si UE. Moody's anticipeaza ca reducerea deficitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice, ceea ce sustine decizia de imbunatatire a perspectivei ratingului de la negativa la stabila.

Inflatia s-a redus de la 5% la sfarsitul lui 2012 la 1,6% la sfarsitul anului 2013, evolutie care a contribuit la competitivitate. Cresterea exporturilor s-a accelerat, iar importurile au ramas scazute, astfel ca deficitul de cont curent s-a redus de la 4,4% an 2012 la 1,1%, se arata in comunicat. Un alt factor pozitiv mentionat de Moody's este reducerea riscurilor legate de criza din zona euro.

Sursa: www.wall-street.ro
Cuvinte cheie: cresterea economica, datoria publica, Romania, rating de tara, Moody's

Alte stiri asemanatoare