Selectati editia dorita

Mugur Isarescu: Bucurestiul poate intra si maine in zona euro, dar trebuie sa intre toata Romania

21 Feb 2014

Bucurestiul si zona Ilfov ar putea intra imediat in zona euro din punct de vedere al dezvoltarii, insa trebuie sa intre "toata Romania", fiind nevoie ca toate aspectele sa fie analizate profund pentru a nu aparea mai multe dezavantaje decat avantaje, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Intrarea intr-un bloc monetar inseamna nu numai alt nivel de dezvoltare, ci si de omogenitate a economiei, a societatii, care se atinge mai greu intr-o economie mai mare. Intr-o tara baltica, unde populatia o gasesti in capitala si inca vreo doua orase, concentratia este foarte mare. Daca am lua zona Bucurestiului si Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. Bucurestiul s-ar putea integra foarte repede in zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucuresti se afla acest loc minunat care se numeste Las Fierbinti, dar la peste 100 de kilometri de Bucuresti se gasesc locuri mai putin placute si trebuie sa intre si ele in zona euro, nu numai Bucurestiul", a declarat Isarescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti la implinirea a 150 de ani de educatie superioara moderna, potrivit Mediafax.

El a aratat ca aderarea la zona euro este o decizie politica importanta si a apreciat consensul politic in privinta unei orizont de aderare al presedintelui si premierului, care au indicat anul 2018.

"Romania este aproape singura dintre cele cinci tari post-comuniste care nu au aderat inca unde, din punct de vedere politic, atat presedintele, cat si premierul au spus ca ar fi bine sa aderam in 2018. E bine ca avem un consens politic, dar trebuie sa fim atenti si la putinta noastra de a face acest lucru", a spus Isarescu.

El sustine ca ar fi propice pentru intrarea in zona euro o perioada de acalmie politica din perspectiva ciclului electoral, un astfel de interval fiind anii 2021-2023.

Sursa: www.wall-street.ro
Cuvinte cheie: Ilfov, euro, zona euro, Bucuresti, Romania, Mugur Isarescu, BNR, aderare

Alte stiri asemanatoare