Selectati editia dorita

Muncim 6 zile pe luna doar pentru a ne plati taxele salariale

12 Dec 2013

Angajatii romani lucreaza aproximativ sase zile pe luna doar pentru a-si plati taxele salariale catre stat, similar cu cehii, cu o zi mai putin decat ungurii dar aproape dublu comparativ cu ucrainienii, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta Accace.

Studiul ia in calcul contributiile sociale si impozitul pe venitul obtinut din salarii valabile la sfarsitul lunii noiembrie, in sase state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Cehia, datorate de angajatii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe luna.

"Cele mai ridicate taxe platite de angajat, respectiv contributiile sociale si impozitul pe venitul din salarii, le regasim in Ungaria, urmata de Cehia si Romania. Polonia si Slovacia au aproximativ acelasi nivel al taxelor totale platite de angajat, iar angajatii ucrainieni platesc cel mai putin. Deoarece majoritatea angajatilor isi negociaza salariul net, foarte multi dintre acestia nu sunt cu adevarat constienti ca diferenta dintre salariul brut si cel net reprezinta timpul de lucru efectiv pe care acestia il presteaza intr-o luna doar pentru a-si plati toate aceste taxe catre stat", a declarat, in comunicat, Maria Cojocariu, payroll manager Accace in Romania.

Potrivit analizei Accace, angajatii din Ungaria lucreaza circa 34% din timpul de munca dintr-o luna, aproximativ sapte zile, pentru plata taxelor catre stat, in timp ce aproximativ 30% din munca prestata de angajatii din Cehia si Romania intr-o luna, aproximativ sase zile, reprezinta de fapt timpul prestat pentru acoperirea valorii contributiilor sociale si a impozitului. In top urmeaza angajatii polonezi si slovaci, care muncesc aproximativ cinci zile, respectiv 25% din timpul de munca lunar, pentru acoperirea contributiilor si a impozitului pe venit, in timp ce ucrainienii lucreaza doar putin peste 3 zile jumatate, respectiv 18% din timp, acestia din urma avand insa un nivel foarte scazut al contributiilor sociale datorate de angajat, spre deosebire de restul tarilor analizate.
 

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: Cehia, Romania, Slovacia, Ungaria, Polonia, Ucraina, Accace, contributii sociale, taxe salariale, studiu

Alte stiri asemanatoare