Selectati editia dorita

Noi reguli de insolventa: de cand si cum vor fi aplicate

07 Oct 2013

Noile reguli privind insolventa au fost publicate in Monitor, potrivit Mediafax, dar sunt valabile din 25 octombrie si vor fi aplicate inclusiv procedurilor aflate in prezent in derulare, cu exceptia prevederilor privind insolventa grupului de societati, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse dupa aceasta data.

Cum se produce insolventa
Insolventa debitorului - reprezentand insuficienta fondurilor pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile - se prezuma atunci cand acesta nu a platit datoria fata de creditor dupa 60 de zile de la scadenta, nu dupa 90 zile ca in prezent.


Valoarea-prag, si pentru debitor
Pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.


Planul de reorganizare in insolventa
Planul de reorganizare va putea fi propus de catre debitor, cu aprobarea AGA, daca procedura a fost declansata de acesta, de catre administratorul judiciar sau de unul sau mai multi creditori detinand impreuna cel putin 20% din valoarea totala a creantelor.


Cand este acceptat planul de reorganizare
Planul se considera acceptat daca este aprobat de detinatorii a cel putin 50% din totalul valoric al creantelor il aproba.


Rolul judecatorului sindic in reorganizare
Judecatorul sindic va putea debloca anumite situatii, atunci cand creditorii nu sunt activi in procedura. Astfel, daca nu se poate lua o hotarare in adunarea sau in comitetul creditorilor, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanta in vederea pronuntarii unei hotarari, fiind prevazuta expres obligatia judecatorului sindic de a se pronunta asupra viabilitatii planului de reorganizare, propus de debitor sau creditori si aprobat de adunarea creditorilor.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: legea insolventei, insolventa, companii, firme

Alte stiri asemanatoare