Selectati editia dorita

Noile taxe, prețul pe care il platim pentru masurile populiste

04 Apr 2014

Romanii ar putea ramane, de anul viitor, fara TVA redus la piine si produse de panificatie, daca analize facute in acest an vor indica ca aceasta masura nu a fost eficienta, arata Guvernul intr-un document trimis FMI.

Guvernul promite public romanilor un lucru insa se angajeaza la altceva in fata Fondului Monetar International (FMI) in documentele oficiale trimise acestuia. Pe masura ce opinia publica a dat dovada de o impotrivire din ce in ce mai mare fata de plata accizei suplimentare de 7 eurocenti la litrul de carburant, oficialii au insistat ca banii vor alimenta construirea de autostrazi din Romania in urmatorii ani. “Pana acum Romania avea cel mai mic pret la benzina din UE si locul 23 la motorina. Prin masura luata (introducerea accizei suplimentare – n.red.) asiguram finantarea pe termen lung a cofinantarii proiectelor de autostrazi construite cu fonduri europene sau in concesiune”, a declarat la inceputul acestei saptamani premierul Victor Ponta.

Acciza are insa alta destinatie, iar aceasta rezulta din documentele trimise de Guvern FMI. Majorarile de accize sunt destinate nu construirii de autostrazi ci compensarii efectelor bugetare avute de micsorarea TVA la produsele de panificatie. “Cu incepere din septembrie 2013, am redus in mod temporar TVA la produse de panificatie la 9% si am identificat masuri compensatorii privind accizele pentru a compensa impactul bugetar”, spune Guvernul in Memorandumul de politici economice si financiare inaintat FMI.


Institutiei internationale i se promit analize care sa arate efectul acestei masuri. In functie de acestea se va sti daca TVA va ramane redus la 9% si in 2015. Masura a fost luata dealtfel pe o baza “temporara”, insista sa precizeze Guvernul in memorandum. “In 2014 vom stabili daca masura a fost eficienta si vom decide daca va fi aplicata pe baze permanente”, se angajeaza oficialii nostri in acelasi document. Pana se va face analiza in cauza, nicio alta cota de TVA, aplicata oricarei grupe de produse, nu va fi micsorata.

Premierul a tinut ieri sa linisteasca romanii. "Cat sunt eu prim-ministru nu se revine (la cota de 24% - n.red.)”, a spus miercuri Victor Ponta.

Sursa: romanialibera.ro
Cuvinte cheie: TVA paine 24%, victor ponta, scumpiri, taxe, cas

Alte stiri asemanatoare