Selectati editia dorita

Paștele pe datorie. Cat platești pentru un imprumut de la CAR

10 Apr 2014

In preajma sarbatorilor pascale, numarul celor care apeleaza la casele de ajutor reciproc crește, mai ales ca acestea vin cu oferte speciale, scazand costurile pe care le practica in mod obișnuit.

Veniturile medii lunare ale unei gospodarii au fost de 2.624 de lei in ultimul trimestru al anului trecut, in vreme ce cheltuielile totale s-au ridicat la 2.394 de lei, dupa cum arata statistica oficiala. Astfel, dupa ce și-a cumparat alimente, a platit facturi și impozite, unei familii i-au mai ramas doar 230 de lei.

Ca sa ajunga de la un salariu la altul, mulți romani apeleaza la casele de ajutor reciproc (CAR). Pentru a atrage clienți, acestea lanseaza oferte de Paște. Este vorba de credite mici cu dobanda redusa cu trei-patru procente fața de cea standard, care se acorda membrilor care au deja un imprumut in derulare, dar sunt buni platnici. Dobanda medie la nivelul Uniunii Naționale a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaților din Romania (UNCARSR) este de 14%, existand și case puternice, ca aceea a salariaților RATB, care practica dobanzi mai mici, de 8-9%.

„Membrii se imprumuta de obicei de Craciun, de Paște, pentru a avea bani de mers in concediu sau pentru a le cumpara rechizite și carți copiilor, la inceputul anului școlar. Dar vin la noi și pentru nunți, botezuri sau inmormantari”, ne-a precizat Marioara Duna, secretarul executiv al UNCARSR.

Pentru a lua un credit de la o CAR, un client care are salariul minim trebuie sa devina membru. Chiar daca unele case de ajutor reciproc aparțin anumitor companii, nu este neaparat necesar ca debitorul sa fie angajatul acesteia din urma pentru a lua imprumutul. Totuși, inainte de a se imprumuta trebuie sa cotizeze trei-șase luni pentru a alimenta un cont personal, contribuția minima lunara fiind de 30 de lei. Pentru un credit de 2.000 de lei pe 12 luni, cu o dobanda reala de 7,7%, trei luni de cotizare sunt suficiente.

Clientul poate primi imprumutul in doua zile, urmand sa plateasca o rata lunara de 180 de lei. Astfel, suma totala de rambursat este de 2.160 de lei.

Sursa: evz.ro
Cuvinte cheie: CAR, imprumut, dobanda, Paste

Alte stiri asemanatoare