Selectati editia dorita

Posibile consecinte economice ale unui nou Razboi Rece

24 Mar 2014

Anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia a adus noi tensiuni intre Rusia, Europa si Statele Unite. Daca in urma cu o luna doar Occidentul parea ca poate aplica sanctiuni Rusiei, recent, si Moscova a inceput sa reactioneze asemanator, publicand o „lista neagra” a unor oficiali americani care nu mai pot ajunge in Federatia Rusa. Analistii politici considera ca noile tensiuni pot deschide calea unui nou razboi rece intre Est si Vest.

In primul rand, sursa citata noteaza ca economia europeana ar putea avea de suferit. Rusia, desi se bazeaza mult prea mult pe resursele naturale, ramane inca a opta cea mai mare economie din lume. Comertul intre Uniunea Europeana si Rusia a crescut de la 90 de miliarde de dolari in 2004, la circa 335 de miliarde de dolari in 2013. Companiile europene, afectate de o criza economica, au inca o nevoie vitala de cat mai multe piete de export. Chiar daca exporturile catre Rusia reprezinta doar 0,6% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, sanctiunile economice pot antrena consecinte mult mai numeroase asupra economiei europene.


In alt doilea rand, preturile la energie vor creste, deoarece in acest moment, Europa se bazeaza intr-o proportie foarte mare pe gazul si petrolul rusesc. Aproape 40% din importurile de gaz ale Germaniei si circa 50% din cele ale Austriei provin din Rusia. Dependenta de gazul rusesc, coroborata cu tensiunile politice recente, ar putea fi factorul declansator pentru gasirea unor alternative concrete si durabile pentru energia Uniunii Europene. Alternativele energetice initiale, mult mai scumpe, pot avea insa un impact deosebit asupra economiei Europei.


O alta consecinta a unui posibil razboi rece dintre Vest si Est ar fi ca economia Rusiei va scadea. Din pacate, Moscova nu a depus eforturi pentru a-si asigura o economie stabila in cazul in care exporturile de gaze ar putea avea de suferit. Cresterea economica a Rusiei prognozata in acest an este de circa 1,5%, o valoare aproape insuficienta si pentru o piata emergenta. De asemenea, si interdictiile recente pentru oficialii rusi nu pot face nimic altceva decat sa scada nivelul investitiilor in aceasta tara.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: razboi rece, consecinte economice, crimeea, anexare

Alte stiri asemanatoare