Selectati editia dorita

Primul studiu asupra capitalului privat românesc. Care sunt concluziile

16 Dec 2015

Primul studiu asupra capita­lului privat românesc arată că firmele cu capital privat românesc sunt mai pro­fitabile decât cele străine, dar mai îndatorate, au „capitala" la Constanţa, domină în agricultură, in­dus­tria alimentară şi construcţii şi au o valoare adău­gată mai mare decât firmele străine în indus­trie, construcţii şi servicii.


Studiul tratează prezenţa firmelor private ro­mâ­neşti versus cele străine în totalul sistemului de com­pa­nii din România din punctul de vedere al cifrei de afa­ceri, al profitului, al numărului de angajaţi, al pro­duc­ti­vi­tăţii muncii şi al datoriilor, conform Ziarul Financiar.

Firmele cu capital privat românesc au avut o pondere de circa 47% în totalul cifrei de afaceri de circa 1.088 mld. lei în 2014, cele străine - de 49%, restul de 4% fiind firme de stat.

Deşi au desfăşurat afaceri aproximativ egale, firmele private româneşti au declarat un rezultat net consolidat (profituri nete plus pierderi) de 14 miliarde de lei în 2014, faţă de 2 miliarde de lei pierderi declarate de firmele străine.


Între 2008 şi 2014, firmele private româneşti au înregistrat un rezultat net consolidat de 54 de miliarde de lei, faţă de 3 miliarde de lei rezultatul firmelor străine.

Firmele private româneşti dispuneau de capitaluri proprii de 145 miliarde de lei (32 miliarde de euro) în decembrie 2014, iar cele străine de 172 miliarde de lei (39 miliarde de euro). Românii sunt mai îndatoraţi decât străânii -gradul de îndatorare calculat ca datorii totale/active era de 70% în 2014 pentru firmele private româneşti şi de 66% pentru firmele străine.

Cele mai mari cinci sectoare de activitate dominate de întreprinzătorii români sunt agricultura (afaceri de 31 mld. lei în 2014, 87% ponderea românilor), lucrările speciale de construcţii (15 mld. lei afaceri, 80% românii), construcţiile de clădiri (30 mld.lei afaceri, 80% românii), transporturi terestre (43 mld. lei afaceri, 67% românii) şi industria alimentară (39 mld. lei afaceri, 66% românii).

Sursa: realitatea
Cuvinte cheie: studiu, capital

Alte stiri asemanatoare