Selectati editia dorita

Romania atipica: Decalajele dintre economie, PIB si societate

12 Mar 2014

Pentru a avea de ansamblu a evolutiilor din economia romaneasca pe perioada manifestarii efectelor crizei economice mondiale am grupat cativa dintre principalii indicatori macroeconomici, cu nivelurile lor fata de anul precedent si, cumulat, pe intreg intervalul 2008 – 2013.

1. PIB-ul creste, investitiile scad

PIB –ul a revenit in apropierea nivelului maxim atins in anul 2008 sub efectul de antrenare al industriei, care a marcat o performanta consistenta ( +18,3% ) si a dat tonul general al revenirii economice.
Investitiile in economia nationala au scazut in 2010 pana la un minim de circa 66% din referinta data de anul 2008, au revenit la aproximativ 75% in 2011, pentru a se reintoarce la 66% in 2013.


2. Productivitatea muncii creste spectaculos, salariile se diminueaza in termeni reali

In 2012, productivitatea muncii a scazut, dar nu prin diminuarea productiei, ci prin angajarea unui numar sporit de personal in raport cu rezultatele.

In timp ce productivitatea muncii in industrie a crescut cu aproape 50% in termeni nominali pe parcursul celor cinci ani de criza, castigul salarial mediu net pe economie a avansat doar cu ceva mai mult de 20% in termeni nominali, ceea ce a dus la o diminuare de circa cinci procente in termeni reali. Ceea ce duce la aparitia unei dileme.


3. Scade gradul de ocupare, dar scade si somajul

Fapt bizar, in economia romaneasca numarul salariatilor din economie si numarul somerilor inregistrati evolueaza sincron. Cand scade ocuparea, scade si somajul, cand creste ocuparea, creste si somajul.
Cert este ca, desi anul trecut s-au pierdut cam un sfert de milion de locuri de munca in raport cu 2008, rata somajului a fost mai redusa cu peste doua puncte procentuale.Dar ramane de elucidat cum ramane cu cresterea pensiilor, acordate din taxarea acestor salarii si, mai nou, cronic subventionate din bugetul de stat. Interesant, cele cinci procente scadere de salariu real seamana foarte bine cu nivelul majorarii de TVA, survenite la mijlocul lui 2010.


4. Ce se vede in consum

Cat priveste efectul crizei asupra capacitatii populatiei de a achizitiona bunuri si servicii, la comparatia intre 2008 si 2013 ne asteapta o surpriza majora. Comertul cu amanuntul se afla la cota -13% iar cel cu automobile la -41%, in timp ce serviciile de piata prestate catre populatie au inregistrat o diminuare mai mica de un procent.
Daca statistica ne da in medie refacerea nivelului general de trai din 2008 in 2016, revenirea la acelasi nivel de consum material ar urma sa se produca inca si mai tarziu, cu un decalaj de unul-doi ani.

Sursa: cursdeguvernare.ro
Cuvinte cheie: comert cu amanuntul, crestere, investitii, marketer, mobi, pib

Alte stiri asemanatoare