Selectati editia dorita

Romania este stabila si cu potential, dar tot are nevoie de supraveghere

22 Jul 2013

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a venit la Bucuresti ca sa ne laude. In discursul tinut la BNR in fata cremei finantistilor si bancherilor locali, sefa FMI a tinut sa precizeze cat de departe a ajuns Romania din prezent fata de acum 20 de ani.

Cel mai bun exemplu pentru cresterea Romaniei din ultimii 20 de ani dat de Christine Lagarde este PIB-ul pe cap de locuitor: de la circa 3.000 de dolari in 1993 la peste 10.000 de dolari in prezent. Cum insa Romania este in Uniunea Europeana, nu in „comunitatea statelor sarace", nivelul PIB pe capita ne arata ca mai avem foarte mult de recuperat inainte de a atinge macar nivelul mediu din UE.

Christine Lagarde a identificat trei piloni pe care ar trebui sa se bazeze cresterea economica a Romaniei: cererea externa, consumul intern si investitiile de capital. Dintre acestea, doar exporturile au evoluat satisfacator, cu o crestere, in ultimii ani, care a sustinut de una singura avansul usor al PIB. Pentru 2013, FMI estimeaza o crestere de doar 1,6% a PIB, dupa 0,7% anul trecut, plus care va veni si de pe urma unui reviriment al consumului. Iar pentru anul viitor prognoza este de 2%, crestere ajutata de aceiasi indicatori.  

Sursa: Capital
Cuvinte cheie: FMI, Romania, potential, stabilitate, Christine Lagarde

Alte stiri asemanatoare