Selectati editia dorita

Romanii au inceput sa vada luminita de la capatul tunelului

24 Jan 2014

2013 a fost anul care a marchat un nou record pozitiv in ceea ce priveste cota de incredere in randul romanilor de la declansarea crizei economice pana in prezent, potrivit indicelui general masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana, care a atins o medie anuala de -35.

“Increderea populatiei va continua sa creasca, ca urmare a promisiunilor din campaniile electorale la care romanii vor fi intens expusi anul aceasta, fapt observat si in anii anteriori in care au fost alegeri. De fiecare data in aceste perioade, nivelul de incredere a atins cote mai inalte decat media”, afirma Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Aproape 40% dintre romani spuneau luna trecuta ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce 13% dintre locuitori credeau ca aceasta este mai buna. Situatie cunoaste o imbunatatire fata de finele anului trecut, cand peste jumatate din populatie isi vedea finantele personale deficitare comparativ cu 2012.

In privinta perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 ca acestea se vor inrautati, cea mai buna medie anuala din 2009 pana in prezent. 58% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a suferit un regres anul trecut fata de 2012.

Cu toate acestea, situatia se prezinta mai bine decat in luna decembrie 2012, atunci cand 68% dintre romani considerau acelasi lucru, cu 10 procente mai mult. Exista si romani care au vazut o imbunatatire a situatiei economice din tara noastra in ultimul an, in vreme ce sperantele pentru 2014 sunt ceva mai ridicate, 18% dintre ei asteptand sa le mearga mai bine.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: romanii, Barometrul de Incredere a Consumatorului, GfK Romania, incredere, populatie, somajul, perspective financiare

Alte stiri asemanatoare