Selectati editia dorita

Romanii cred orbeste in EURO si se feresc cat pot de LEU

23 Aug 2013

Populatia Romaniei crede in moneda europeana in aceeasi masura in care o fac oamenii din tarile care au adoptat deja euro. Increderea in leu este, pe de alta parte, la pamant in ciuda politicilor interventioniste duse de Banca Nationala a Romaniei

Aproape jumatate dintre romani au incredere mare si foarte mare in moneda europeana, procent aproape similar cu cel inregistrat in tarile care au adoptat deja moneda euro, arata un studiu al Bancii Nationale a Austriei. Pe de alta parte, jumatate din populatia Romaniei nu are deloc incredere in moneda nationala in ciuda eforturilor sustinute ale bancii centrale de a mentine stabil cursul de schimb.


Studiul citat mai arata ca romanii nu sunt deloc “nationalisti” nici atunci cand vine vorba despre administratia centrala. Daca increderea in Uniunea Europeana se situeaza la un nivel pozitiv(aproximativ 10% din populatie are incredere mare si foarte mare in UE), increderea in propriul guvern se situeaza sub nivelul marii  in conditiile in care cea mai mare parte a persoanelor chestionate de analistii bancii centrale a Austriei au spus ca nu au deloc incredere in executiv.


Studiul, realizat la nivelul anului 2012, releva faptul ca Romania continua sa inregistreze cel mai scazut nivel de euroscepticism dintre tarile membre. Increderea romanilor in Uniune si in moneda europeana se poate compara doar cu cea a populatiei din tari nemembre ca Albania sau Serbia.


Chiar daca poate parea ciudat ca intr-o tara cu moneda proprie , increderea in alta moneda sa fie cu mult mai mare, situatia din Romania justifica aceste evolutii. In primul rand, o buna parte a preturilor din tara noastra sunt calculate in euro inca de la infiintarea monedei unice in urma cu 12 ani. Preturile locuintelor, preturile abonamentelor la telefonie, la internet sau la cablu precum si accizele sunt exprimate in euro fapt pentru care moneda europeana este perceputa de facto ca o a doua moneda nationala.


In plus, majoritatea creditelor luate de populatia romaniei sunt si ele in euro, clientii bancilor fiind astfel obligati sa se raporteze luna de luna cheltuielile la moneda europeana. Nu in ultimul rand, in ciuda eforturilor BNR, pentru populatia Romaniei este extrem de greu sa uite desele perioade cu fluctuatii majore a cursului de schimb euro/dolar si, dupa 2001, euro/leu. In istoria recenta a Romaniei au existat destule momente in care economiile populatiei s-au topit din cauza inflatiei si a devalorizarii monedei.


Este suficient doar sa ne amintim ca, in 2007, cursul de schimb a sarit in  cateva luni de la 3,12 lei/euro la peste 3,8 pentru ca in 2008 sa depaseasca deja pragul de 4 lei/euro si abia in 2009 sa se stabilizeze in jurul valorii de 4,3-4,5 lei/euro. Momentul asa numitului „atac speculativ” de la sfarsitul anului 2008 nu a facut decat sa arate, inca o data, cat de vulnerabila este moneda nationala. 

Sursa: capital.ro
Cuvinte cheie: euro, leu, moneda, credite, zona euro, incredere

Alte stiri asemanatoare