Selectati editia dorita

Romanii detin de doua ori mai multe credite decat economii

03 Apr 2014

In Romania, exista de doua ori mai multe credite decat economii, raport care se mentine de aproximativ 4 ani. In 2007 - 2008, erau de aproape trei ori mai multe credite decat economii, insa recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, conditiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de alta parte, perioada de la inceputul anului 2009, cand dobanzile pentru depozite au fost foarte ridicate, au adus mai multe persoane catre banci in detrimentul altor metode de economisire. 

Rezultatele studiilor GfK care analizeaza piata bancara si pe cea a asigurarilor din Europa Centrala si de Est surprind obiceiuri foarte diferite intre utilizarea creditelor si a produselor de economisire intre cele 16 tari analizate.

"Din punct de vedere al numarului de clienti, atat creditele cat si produsele de economisire se afla pe o panta descendenta pe care au intrat inca din 2009. Totusi, suma economisita in banci continua sa creasca usor, chiar daca numarul celor care contribuie la aceasta suma se diminueaza. Un factor important care duce la aceasta scadere il reprezinta ratele dobanzilor, din ce in ce mai mici.


In acelasi timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis - de exemplu, cumpararea unui produs electrocasnic - sume pe care ulterior le folosesc in numerar. In aceasta situatie, castigul din dobanzi este considerat nesemnificativ sau chiar anulat de comisioane", spune Anca Zamfirescu, Senior Research Consultant GfK Romania.In 2013, clientii bancilor au fost mai prudenti si au reflectat inainte de a lua un nou imprumut de la banca. Chiar si intr-un context economic stabil, in care salariile reale au ramas relativ constante timp de un an, oamenii simt nesiguranta cand se gandesc la viitorul lor si sunt refractari in ceea ce priveste riscul pe care trebuie sa si-l asume luand un nou credit.

Sursa: hotnews.ro
Cuvinte cheie: economii, credite, gfk, romani, banci

Alte stiri asemanatoare