Selectati editia dorita

Romanii platesc cu cardul doar o data la trei saptamani

25 Feb 2014

Chiar daca romanii au inceput sa achite mai des cu cardul la comercianti, acestia raman fideli bancomatului, de unde isi ridica, printr-o singura tranzactie, aproape tot salariul, arata statisticile BNR.

Obisnuiti sa-si retraga aproape tot salariul de la bancomat, posesorii de carduri isi achita rar cumparaturile direct la comerciant. Platesc prin card la comerciant o data la trei saptamani, in medie, 134 de lei, dar retrag de la bancomat de patru ori mai mult.


Chiar daca numarul cardurilor emise de banci s-a dublat in ultimii cinci ani (la 42,7 milioane de unitati), numai 11 milioane sunt active, la fel ca in 2008, ceea ce inseamna ca romanii merg la banca, isi fac un nou card si il abandoneaza pe cel vechi. Desi numarul de terminale POS (Point of Sale) prin care se poate efectua plata direct la magazin a crescut pana la aproape 130.000 de unitati la finalul anului trecut, cu peste 37.000 mai multe decat in 2008, romanii opteaza inca destul de rar pentru aceasta varianta. Ei prefera sa retraga numerar de la bancomate pentru a-si achita apoi cu el cumparaturile.


Astfel, posesorii de carduri platesc o data la trei saptamani direct la comerciant. Mai exact, cu cele 11,33 milioane de carduri active s-au efectuat in ultimul trimestru al anului trecut 44,33 milioane de tranzactii la POS urile montate in Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Totusi, situatia s-a imbunatatit in ultimii cinci ani. In 2008, posesorii de carduri foloseau acest instrument de plata la comerciant o data la doua luni.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: romani, carduri, plata, banci, bancomate, retragere bani

Alte stiri asemanatoare