Selectati editia dorita

Salariul mediu net a crescut cu un leu

08 Apr 2014

Salariul mediu nominal brut a fost in februarie de 2.247 lei, in scadere cu 0,1% fata de ianuarie, iar cel net s-a plasat la 1.629 lei, in crestere cu un leu, cele mai mari castiguri fiind consemnate in fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit INS.

In industria fabricarii produselor din tutun, salariul net a fost de 4.648 lei, iar la polul opus, in hoteluri si restaurante, de 957 lei. "Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,8%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2014", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Avansul salariului mediu net fata de ianuarie s-a datorat acordarii de prime ocazionale, inclusiv pentru performante, sume din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari, in functie de contracte, potrivit Mediafax.

In fabricarea produselor din tutun, castigurile au crescut cu 32,7%, in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apa cu 10,5%-12,5%. Cresteri mai reduse, intre 5%-10%, au fost inregistrate in in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Totodata, in activitatile de editare, de spectacole, culturale si recreative, cele profesionale, stiintifice si tehnice, de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitatile de posta si de curier si in fabricarea produselor textile salariile, salariile s-au apreciat in februarie cu 2%-3,5%.

Sursa: www.wall-street.ro
Cuvinte cheie: restaurante, hoteluri, salariul mediu nominal brut, salariul mediu, crestere

Alte stiri asemanatoare