Selectati editia dorita

Slovacia a gasit solutia pentru cresterea colectarii TVA: o loterie cu bonuri fiscale si premii de 10.000 de euro pe luna

23 Apr 2014

Dupa ce a initiat o campanie a „rusinii“ impotriva celor care nu platesc taxele, a marit salariile inspec­to­ri­lor fiscali si a oprit numirile politice in administratiile fis­cale, Slovacia a demarat o loterie a taxelor pe care mi­zeaza pentru cresterea veniturilor din taxa pe va­loarea adaugata (TVA) si pentru combaterea evaziunii cu sprijinul cetatenilor.

Autoritatile slovace spun ca lo­teria taxelor este un succes real si a contribuit deja la cresterea colectarii TVA si a numarului plangerilor privind neemiterea bonurilor fiscale. O astfel de loterie ar putea fi o solutie si pentru alte state cu probleme acute privind rata colectarii taxelor, Portugalia adoptand recent modelul.

Toamna trecuta guvernul Slovaciei, ale carui ve­ni­turi din TVA au scazut in ultimii zece ani, a decis sa cre­eze o loterie a taxelor care sa-i incurajeze pe consu­ma­tori sa retina bonurile fiscale atunci cand fac cum­pa­ra­turi si sa le inregistreze intr-un sistem creat de gu­vern si menit sa monitorizeze tranzactiile si sa forteze res­tau­rantele si proprietarii de magazine sa plateasca, cota TVA pe care o datoreaza, scrie The New York Times.

Programul creat de guvern le indica celor care isi inregistreaza bonurile fiscale daca emitentul a folosit un numar fals de identificare, iar consumatorii pot sa raporteze eventualele fraude. In schimbul ajutorului dat fiscului, slovacii pot castiga la loteria taxelor 10.000 euro lunar, o masina sau sansa de a participa la concursul „Pretul corect“.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: Slovacia, TVA, colectare, bonuri fiscale, loterie

Alte stiri asemanatoare