Selectati editia dorita

"Spaima bogatasilor", un expert FMI in verificarea marilor averi, a venit in Romania. Cine este Norman Gillanders

03 Feb 2014

Specialistul Fondului Monetar International (FMI) in conformarea fiscala a contribuabililor cu averi mari, Norman Gillanders, ii va instrui pe inspectorii ANAF in vederea urmaririi miliardarilor.

Potera fiscala se misca lent, dar imparabil: dupa ce a luat urma bogatasilor care prezinta risc de neraportare sau de raportare falsa a averilor, va primi consultanta direct de la expertul Fondului Monetar International (FMI) pe probleme de conformare a contribuabililor, Norman Gillanders, care a sosit ieri pentru o „misiune tehnica“ in Romania. Ca expert al FMI, Gillanders colaboreaza cu autoritatile fiscale din Albania, Bulgaria, Croatia, Moldova, Muntenegru si Romania din 2011, dupa ce timp de 33 de ani (din 1977 pana in 2010) a fost comisar in cadrul Fiscului din Irlanda.


„Am trecut deja de faza de notificare a unor contribuabili care detin averi considerabile, cei mai multi colaboreaza foarte bine, dar unii dintre ei inca nu au inteles ca trebuie sa-si raporteze la fisc detinerile din strainatate. In luna martie sau aprilie vom avea o intrunire cu industria de consultanta fiscala, pentru a explica procedurile ce urmeaza, apoi vom trece la faza a doua, de inspectie si control efectiv, si cred ca in acest an vom avea si cateva decizii.


Acest program de control al marilor averi este elaborat impreuna cu expertii Fondului Monetar International, iar reprezentantul care se ocupa de el incepe o misiune tehnica in Romania“, a declarat Tiberiu Vespan, sef de cabinet in cadrul ANAF. Oficialul ANAF a explicat ca, daca se va ajunge la concluzia ca au fost eludate legile fiscale de catre bogatasii de top, acestora li s-ar putea sechestra averile, dar a precizat ca totul se va desfasura cu respectarea normelor privind secretul fiscal.


„In principiu, nimeni nu va afla cine sunt persoanele urmarite sau sanctionate, pentru ca noi vom respecta cu strictete secretul fiscal. Se va afla doar in cazul in care aceste persoane vor organiza conferinte de presa pentru a-si prezenta punctul de vedere. In prezent, cine trebuie sa afle ca este urmarit fiscal a aflat deja, pentru ca a primit notificare de la noi“, a mai spus Tiberiu Vespan.

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: miliardari romani, ANAF, FMI, expert fmi, norman gillanders, averi, bogati

Alte stiri asemanatoare