Selectati editia dorita

Statul roman are sute de institutii inglodate in datorii

20 Mar 2014

Mai mult de 650 de institutii administrativ-teritoriale (primarii comunale, orasenesti si municipale, dar si consilii judetene) inregistreaza intarzieri la plata de peste 90 de zile. Pe langa sutele de mii de firme si de persoane particulare care au restante la plata de peste 90 de zile, mai sunt inglodate in datorii si o buna parte dintre institutiile statului, reiese din datele centralizate la Ministerul Finantelor.

Nu mai putin de 655 de unitati administrativ-teritoriale (primarii de comune, de orase sau de municipii, dar si consilii judetene) de pe intreg cuprinsul tarii au datorii cu restante mai mari de 90 de zile fata de diversi creditori.


Intre judetele in care datoriile localitatilor sunt cele mai mari, Valcea este primul (cu aproape 76 de milioane de lei), urmat de Tulcea (50,2 milioane de lei) si de Hunedoara (40,6 milioane de lei). De altfel, in aceste judete se regasesc si primele localitati care au intrat in insolventa din cauza incapacitatii de a-si plati datoriile. La categoria Consilii Judetene (CJ), topul datornicilor este dominat de CJ Satu Mare (10,4 milioane de lei), CJ Botosani (8,5 milioane de lei), CJ Buzau (4,5 milioane de lei) si CJ Ilfov (2,7 milioane de lei).


Pe aceeasi lista neagra a restantelor se mai regasesc si cateva statiuni turistice, dintre care amintim Voineasa (34 milioane de lei), Mangalia (7 milioane de lei), Amara (3,6 milioane de lei), Covasna (2,2), Baile Herculane (1,5), Eforie (1,07), Baile Tusnad (0,2), Predeal (0,2) si Sinaia (0,1 milioane de lei).


La polul opus al clasamentului, cu cele mai mici restante de peste 90 de zile la plata, se regasesc – in categoria judete – Sibiul si Galatiul (sub un milion de lei), iar la categoria consilii judetene – Harghita, Giurgiu si Maramures (sub 20.000 de lei).

Sursa: adevarul.ro
Cuvinte cheie: primarii, insolvente, ministerul finantelor, restante, buget, orase, municipii, consilii judetene, harta datoriilor, datorii

Alte stiri asemanatoare