Selectati editia dorita

Strainii vin cu banii la Bucuresti pentru dobanzi mai mari

13 Aug 2013

Strainii care isi pun economiile in depozite la bancile locale reprezinta cea mai noua tendinta pe piata bancara, tot mai multi nerezidenti venind cu banii in Romania datorita dobanzilor mult mai mari fata de cele platite de institutiile de credit din tarile lor de origine, afirma Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

„Sunt multi clienti straini care si-au adus banii la noi. Decat sa primeasca o dobanda de 0,5% pe an in Germania, prefera sa plaseze banii aici cu 2,5-3% pe an. Romania este perceputa ca o tara stabila. Nu cred ca 2,5% este o dobanda mare, ci este o dobanda realista“, a declarat Diosi.

Diosi spune ca sumele aduse de straini sunt mult mai mari fata de media unui depozit local, dar ca 98% din clien­tii straini constituie depozite sub plafonul de garantare de 100.000 de euro. Acesti deponenti beneficiaza de despagubire integrala de la Fondul de Garantare in situatia in care o banca nu si-ar mai putea onora platile.

Seful OTP spune ca nu are cifre exacte privind volumul depozitelor atrase de OTP sau de sistemul bancar local de la clienti individuali din strainatate. Nici BNR nu publica date defalcate privind depozitele strainilor persoane fizice, acestea fiind insumate in statisticile bancii centrale cu liniile de finantare primite de bancile locale de la actionari.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: dobanzi, straini, otp bank, bani, depozite

Alte stiri asemanatoare