Selectati editia dorita

Studiu european: Romanii indatorati, printre cei mai napastuiti din UE

24 Apr 2013

Romanii indatorati sunt printre cei mai dezavantajati consumatori din Europa, reise dintr-un studiu facut pentru Comisia Europeana. Legislatia Romaniei nu prevede nicio scapare pentru debitorii care nu-si mai pot onora obligatiile catre banci si alti creditori, spre deosebire de alte tari europene, unde consumatorii au varianta falimentului personal si a anularii datoriilor pe care nu le pot acoperi.

Ţarile europene merg spre o legislatie care sa ofere mai multa protectie pentru debitorii supraindatorati, astfel incat acestia sa fie reintegrati economic in cazul in care nu-si mai pot achita datoriile mari acumulate, si sa echilibreze relatiile intre necesitatea creditorilor de a-si recupera creantele si imposibilitatea debitorului de a-si achita datoriile. Romania nu merge, insa, in aceasta directie.

Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, Romania nu are o legislatie in vigoare care sa prevada posibilitatea persoanelor fizice - spre deosebire de cele juridice - de a intra in procedura de faliment personal si de a beneficia de reducerea poverii datoriei, in situatia in care acestia nu-si mai permit sa plateasca in intreg datoriile.

Sursa: Economica
Cuvinte cheie: banci, obligatii, debitori, Romania, legislatie, creditori

Alte stiri asemanatoare