Selectati editia dorita

Suntem cei mai indatorati europeni raportat la venituri. Romanii platesc anual rate la creditele contractate de la banci de 6 mld. euro

30 Oct 2013

Aproape un sfert din veniturile salariale ale romanilor este inghitit de achitarea ratelor la creditele bancare.

Cei 4,3 milioane de clienti persoane fizice care au credite in derulare platesc pe parcursul unui an rate la banca de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor privind gradul de indatorare al populatiei din ultimul raport asupra stabilitatii financiare publicat de BNR.

Practic, romanii platesc pe rate la fel de mult cat cheltuiesc intr-un an in hipermarketuri, supermarketuri si magazine de tip discount (cu exceptia magazinelor de tip cash and carry). Gradul mediu de indatorare al populatiei cu credite contractate de la banci era la sfarsitul anului trecut de circa 23%, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cum salariul mediu brut lunar este de circa 2.200 de lei (aproape 500 de euro), rezulta ca veniturile anuale ale celor 4,3 milioane de datornici sunt de 115 miliarde de lei (echivalentul a 26 mld. euro). Daca toti debitorii cheltuiesc anual 6 mld. euro pe rate, rezulta ca fiecare client cu un contract de credit in derulare (ipotecar, de consum, card de credit sau overdraft) plateste 1.400 de euro pe an la banca.

„Reducerea poverii ratelor de credit in venitul populatiei presupune doua directii principale: cresterea veniturilor si reducerea costului creditului. Cresterile nominale de salarii, de numai 5% in prezent, sunt mult prea mici, avand in vedere ponderea mare a cheltuielilor inflexibile cu alimentele in cosul de consum. Ar putea ajuta trecerea creditarii pe lei, cu dobanzi in scadere si cu eliminarea riscului valutar“, considera Eugen Sinca, analist-sef al BCR. Clientii romani depun un efort vizibil mai mare pentru plata ratelor decat alti europeni, gradul mediu de indatorare la nivelul zonei euro, de exemplu, fiind de circa 14% din venitul brut. Determinant pentru aceasta situatie este nivelul mai ridicat al dobanzilor pe piata locala, potrivit explicatiilor oferite de specialistii bancii centrale in raportul asupra stabilitatii financiare.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: indatorare, venituri, rate, credite, banci, credite bancare, bnr

Alte stiri asemanatoare