Selectati editia dorita

Surpriza de proportii – Romania, campioana europeana absoluta la crestere economica

18 Feb 2014

Conform primelor estimari ale INS pentru trimestrul IV 2013, Romania s-a situat detasat in fruntea statelor UE, cu un avans al PIB de 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier.

In urma acestui rezultat surprinzator, rezultatul care se profileaza pe ansamblul anului trecut pentru cresterea economica se ridica la +3,5%.

Anterior, avansul economic in raport cu acelasi trimestru din anul anterior a fost de 2,3% pentru trimestrul unu, 1,6% pentru trimestrul doi si 4,1% pentru trimestrul trei.

De retinut ca pentru a obtine valoarea pentru intregul an nu se face media aritmetica a rezultatelor trimestriale. In Romania, ponderea trimestrului patru este cea mai insemnata, cam de o treime din total.

Motivul principal al acestei valori exceptionale de crestere pentru anul 2013 este avansul de 1,7% inregistrat in ultimul sfert din 2014 fata de trimestrul precedent ( date ajustate sezonier), a carui amplitudine a luat prin surprindere toate echipele de analiza economica, combinat cu ponderea insemnata a trimestrului patru in rezultatul final. Ce s-a intamplat, de fapt, atunci vom afla la inceputul lunii martie, cand INS va trebui sa iasa cu mai multe date, referitoare la structura de formare a PIB.


Mai multe aici !

Sursa: cursdeguvernare.ro
Cuvinte cheie: 2013, crestere economica, marketer, mobi, pib, romania, ue

Alte stiri asemanatoare