Selectati editia dorita

Un avocat elvetian povesteste cum a ascuns milioane de dolari pentru clienti evazionisti

20 Aug 2013

Un avocat elvetian a recunoscut in fata tribunalului la New York faptul ca timp de peste 10 ani a ajutat clienti americani sa ocoleasca impozitele, ascuzand milioane de dolari in conturi secrete. Acum el va oferi autoritatilor toate detaliile privind operatiunile prin care ajuta clientii sa comita evaziune fiscala

Edgar Paltzer, 57 de ani, a fost pus sub acuzare in cadrul unei anchete mai extinse legate de evaziunea fiscala prin conturi offshore. Cooperarea lui cu autoritatile americane va aduce la lumina detalii legate de felul in care bancherii si consultanti elvetieni foloseau corporatii fantoma pentru a muta sume de bani si bijuterii peste granita, unde activele erau ascunse de autoritatile fiscale.

Incepand cu anul 2008 autoritatile din Statele Unite au pus sub acuzare mai bine de 90 de persoane, inclusiv 24 de bancheri, avocati si consultanti, in actiunile impotriva evaziunii fiscale.

Paltzer a recunoscut ca intre 2000 si 2012 a actionat ca intermediar financiar, ajutand contribuabilii americani sa evite taxele si impozitele asupra veniturilor globale.

„Am infiintat in mod deliberat fundatii si corporatii fantoma, care le-au permis acestor contribuabili sa ascunda conturi si veniturile din aceste conturi in fata autoritatilor fiscale. Am ajutat acesti contribuabili sa isi evite indatoririle legale. Eram constient ca este un comportament gresit”, a spus Paltzer in fata judecatorului.

Potrivit documentelor de acuzare, Paltzer a ajutat o femeie din California sa ascunda 3,1 mil. dolari intr-un cont anonim mostenit de la tatal ei. Contul ar fi fost tinut de banca elvetiana UBS in numele unei fundatii fantoma din Lichtenstein.

Paltzer a ajutat-o pe femeie sa mute banii la o alta banca elvetiana, a infiintat o corporatie “la cheie” in Insulele Virgine Britanice, dupa care o tinea la curent pe clienta prin e-mail-uri in care cecurile erau denumite „vederi”.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: evaziune fiscala, avocat, bancheri, UBS, evaziune, fundatii, afaceri fantoma

Alte stiri asemanatoare