Selectati editia dorita

Ungaria: amenda record pentru 11 banci suspectate de crearea unui cartel

22 Nov 2013

Oficiul pentru concurenta din Ungaria (GVH) a condamnat 11 banci la plata unei amenzi record pentru ca in urma cu doi ani acestea au pus la punct un cartel destinat sa impiedice clientii sa-si ramburseze anticipat creditele in valuta, transmite MTI, citata de Agerpres.

Cele 11 banci au primit amenzi totale de 9,48 miliarde de forinti (32 milioane de euro), a explicat GVH intr-un comunicat de presa publicat luni. Majoritatea bancilor amendate sunt filiale ale bancilor straine, de exemplu Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit, Intesa Sao Paolo si BNP Paribas.

Cea mai mare amenda a fost impusa Erste Bank Hungary, 1,73 miliarde forinti, urmata de K and H Bank care a fost amendata cu 983 milioane forinti, CIB Bank care a fost amendata cu 835 milioane forinti si MKB Bank care a primit o amenda de 783 milioane forinti. Cele mai mici amenzi au fost impuse Citibank Europe Hungary si Magyar Takarekszovetkezeti Bank care a primit fiecare o amenda de un milion de forinti.

GVH a decis ca aceste banci au incalcat legislatia in perioada cuprinsa intre 15 septembrie 2011 si 30 ianuarie 2012 'prin coordonarea strategiilor lor si schimb de date confidentiale in ideea de a incetini emiterea de noi credite de refinantare care sa ajute clientii sa profite de schema guvernamentala destinata rambursarii anticipate a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb fix'.

Ancheta GVH in acest dosar a demarat in data de 23 noiembrie 2011, ca urmare a unei plangeri facute de Anton Rogan, unul din responsabilii partidului Fidesz, aflat la putere. 

Sursa: hotnews.ro
Cuvinte cheie: ungaria, amenda, banci, concurenta, cartel

Alte stiri asemanatoare