Selectati editia dorita

Val de scumpiri de la 1 aprilie! Cat plateste in plus fiecare familie de romani

11 Mar 2014

Gazele, eletricitatea, benzina si motorina, ale caror costuri influenteaza majoritatea preturilor produselor, se scumpesc cu procente considerabile, incepand cu 1 aprilie. Pentru aceeasi data, Executivul promisese si masuri care ar fi permis o relaxare a cheltuielilor. Acestea, insa, s-ar parea ca se amana.

Taxa de 7 eurocenti. Promisa de Executiv inca de la inceputul anului, taxa de 7 eurocenti pentru fiecare litru de combustibil va fi introdusa, cu o amanare de 3 trei luni, de la 1 aprilie. Ţinand cont ca celor 7 eurocenti li se va aplica si taxa pe valoarea adaugata, rezulta ca fiecare litru de combustibil se va scumpi cu circa 50 de bani. Pretul unui litru de motorina va ajunge de la circa 6 lei, in prezent, la 6,5 lei. Mai ieftina decat motorina, benzina va costa, in medie, 6,2 lei pe litru, in urma scumpirilor. Pentru un "plin" de rezervor de 50 de litri romanii vor plati mai mult cu 25 de lei, fata de perioada in care nu aveau de achitat aceasta taxa suplimentara.


Gaze mai scumpe. 1 aprilie este data de majorare a pretului la gaze, atat pentru firme, cat si pentru populatie, ca urmare a calendarului liberalizarii preturilor. Tarifele acestora vor creste cu 5% (companii) si, respectiv 2% (populatie), potrivit estimarilor ministerului Finantelor. Se scumpeste si factura la curent. In mod normal, romanii ar fi trebuit sa scape, luna viitoare, de majorari la electricitate. Sute de lei in plus la cheltuieli.


Cumulate, toate aceste majorari de preturi vor "usura" bugetul unei familii cu cateva sute bune de lei in 2014. Daca luam in calcul ca o familie de 3-4 membri achita o factura la electricitate de circa 100 de lei lunar, si o factura medie (intre consumul realizat iarna si cel din timpul verii) de circa 200 de lei, la gaze, rezulta ca numai scumpirile din aprilie vor creste cheltuielile familiei cu circa 5 lei, pe luna. Plinul unui rezervor se va scumpi de asemenea cu circa 25 de lei, ceea ce inseamna, per total, cheltuieli lunare mai mari cu 30 de lei, si cu 360 de lei intr-un an. La acestea se vor adauga scumpirile alimentelor. In plus, din iulie si octombrie, urmeaza noi majorari.

Sursa: evz.ro
Cuvinte cheie: suprataxa carburanti, acciza la carburanti, scumpiri de la 1 aprilie, scumpire gaze

Alte stiri asemanatoare