Selectati editia dorita

Vesti bune pentru Romania: Activitatea economica a sectorului privat al zonei euro a revenit pe crestere, semn ca economia iese din recesiune

07 Aug 2013

Activitatea economica a sectorului privat al zonei euro a revenit pe crestere luna trecuta pentru prima data in ultimul an si jumatate, ceea ce lasa sa se intrevada iesirea din recesiune in cel de-al treilea trimestru a celei mai mari piete agregate pentru exporturile Romaniei. Revenirea economica va fi insa anemica, iar semne in acest sens sunt scaderea vanzarilor de retail si somajul in continuare extrem de ridicat.

Un indice care masoara activitatea economica din industrie si servicii a urcat de la 48,7 puncte in iunie la 50,5 puncte luna trecuta, trecand astfel pentru prima data dupa ianuarie 2012 peste pragul de 50 de puncte care delimiteaza cresterea de scadere.

„Cifrele confirma revenirea indelung asteptata la crestere a economiei zonei euro la inceputul celui de-al treilea trimestru, dand sperante ca regiunea se poate in sfarsit indrepta spre iesirea din cea mai lunga recesiune“, considera Rob Dobson, economist Markit, compania de servicii de informatii financiare care tine evidenta indicelui. Indicatorul este calculat pe baza informatiilor furnizate de directorii de achizitii ai companiilor europene. Acestia sunt oamenii responsabili cu cumpararea materialelor si produselor necesare afacerilor.
Imbunatatirea se datoreaza activitatii din industrie, a carei crestere a contrabalansat scaderea usoara din sectorul serviciilor. Pentru activitatea uzinelor din Germania iulie este luna cu cel mai mare avans din ultimele 18 luni, scrie The Wall Street Journal. Germania este cea mai mare economie europeana si de aceea cel mai puternic motor de crestere economica al zonei euro si Uniunii Europene. Pentru Romania, piata germana este principala destinatie a exporturilor.

Spania este unul dintre statele cel mai puternic afectate de recesiune, iar despre Slovenia unii analisti spun ca va fi urmatoarea pe lista tarilor asistate financiar.

Cele mai puternice cresteri le au Luxemburg (27,5%), Lituania (6,7%) si Polonia (5,5%). Luxemburg este cel mai bogat stat din lume in functie de PIB per capita, conform calculelor FMI. Economia Lituaniei a avansat in cel de-al doilea trimestru datorita exporturilor si cresterii consumului din partea gospodariilor pe fondul majorarii salariilor, potrivit SEB Bank. Polonia este singura economie din UE care nu a intrat in recesiune in timpul si dupa criza economica si financiara globala, iar aceasta performanta se datoreaza tocmai unei cereri interne puternice.

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: crestere, zona euro, activitate, economie, recesiune, revenire, romania

Alte stiri asemanatoare