Selectati editia dorita

Vrei sa iei un credit? Ziarul Financiar iti da 7 sfaturi de baza ca sa nu ajungi sa ai rate mai mari decat poti plati

24 Jan 2014

Gradul de indatorare al romanilor la banci, adica raportul dintre ratele lunare la creditele contractate si venitul disponibil, a depasit pragul de 20% in 2013, potrivit unei analize ZF. Ce ar trebui sa stii astfel incat sa iei cele mai potrivite decizii in alegerea unui credit? Cum poti afla ce produs de creditare ti se potriveste cel mai bine? Ziarul Financiar iti da cele mai importante sfaturi daca vrei sa iei un credit.

1. Spune-mi ce salariu ai ca sa iti spun ce credit poti lua

Salariul este unul dintre cele mai importante criterii de eligibilitate care determina accesul unui potential client la un anumit tip de credit, potrivit bancherilor, insa nu unicul. Pe langa salariul clientului, banca analizeaza si situatia familiei inainte sa acorde un credit - daca persoana in cauza este casatorita, daca sotul/sotia are venit propriu, daca are copii sub 18 ani – precum si istoricul operatiunilor bancare, varsta, firma pentru care lucreaza sau tipul de job, spune Stefan Willems, director general al Easy Credit.

Asadar, o persoana singura, cu un venit net de 3.000 de lei pe luna poate obtine suma maxima admisa de Programul Prima Casa, sau putin peste 60.000 de lei in cazul unui credit de nevoi personale, iar ratele lunare nu ar trebui sa depaseasca 35% din venit, considera Liviu Andrei, director executiv al Alliance Finance Broker.

2. Fa-ti singur calculele: cat poti plati la banca lunar?

Conform normelor actuale, gradul maxim de indatorare nu poate fi mai mare de 60% din venit pentru clientii cu profil mic de risc, ponderea optima situandu-se in intervalul de 30-50%, asa incat dupa plata ratei, clientului sa-i ramana suficiente fonduri pentru a-si acoperi celelalte cheltuieli.

Pentru a se stabili ponderea optima este necesar sa se cunoasca profilul si comportamentul financiar al fiecarui client, considera Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance. Spre exemplu, este necesar sa se stie procentul cosului zilnic in venit, bugetul de cheltuieli personale, un fond pentru cheltuieli neprevazute, precum si programarea cheltuielilor sezoniere, spune ea.

“In esenta, nici creditorii si nici consumatorii nu trebuie sa accepte un grad excesiv de indatorare, pentru ca acest lucru nu va face decat sa puna sub presiune disponibilitatile financiare ale clientului si sa creasca incidenta de neplata”, precizeaza Vlad Sandru, manager comunicare Provident Financial Romania.

Sa nu datorezi niciodata mai mult de jumatate din ceea ce poti plati usor, este si sfatul lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care il citeaza pe Eugeniu Carada, fondatorul Bancii Nationale.

3. Gandeste-te pe ce perioada te imprumuti de la banca

Specialistii recomanda ca perioada de indatorare sa fie stabilita in functie de caracteristicile si nevoile clientilor, asa incat sa nu compromita siguranta financiara a acestora. Liviu Andrei este de parere ca perioadele de creditare cat mai scurte ii ajuta pe oameni sa plateasca mai putina dobanda.

Pentru creditele de nevoi personale, Rares Petrisor, Head Strategist la Media Pozitiv Integrated Communication Services, firma de relatiii publice a TBI Credit, recomanda o perioada de 3 pana la 5 ani, iar in cazul creditelor ipotecare, perioada de 10-15 ani este cea mai potrivita.

Pe de alta parte, Stefan Willems nu este de acord cu decizia BNR de a limita perioada de creditare la cinci ani pentru toate creditele de consum, cu sau fara ipoteca. Willems considera ca bancile ar trebui sa aiba libertatea de a stabili propriile perioade de creditare, bazate pe relatia cu clientii. Astfel, spune el, clientii cu vechime ai unei banci, cu un istoric de creditare perfect si cu un job stabil ar putea sa obtina credite de consum pentru o perioada mai mare de cinci ani.

Nu in ultimul rand, este recomandat ca oamenii sa puna in balanta toate optiunile inainte de a lua o decizie privind contractarea unui credit. De exemplu, plata chiriei pe o perioada limitata, suficienta economisirii sumei necesare unui avans de cel putin 30%, poate fi mai avantajoasa pentru client decat achizitionarea unui bun imobiliar exclusiv pe credit, considera Vlad Sandru. De asemenea, este recomandat ca, in cazul unui credit pentru produse electronice sau electrocasnice, perioada de rambursare sa fie mai mica decat durata de viata a produsului, spune el.


Mai multe aici!

Sursa: Ziarul Financiar
Cuvinte cheie: credit, financiar, cheltuieli, creditare

Alte stiri asemanatoare