Selectati editia dorita

Zona euro incepe sa isi revina timid, insa diferentele N-S se adancesc

23 Sep 2013

Analistii EY au remarcat o revenire timida a zonei euro, desi pentru acest an se estimeaza o contractie economica de 0,5% din PIB. Din 2014 totusi, economia zonei euro ar putea avansa cu 0,9%, iar in perioada 2015-2017 ritmul va accelera la 1,5% pe an.

"O revenire economica generala incepe sa se faca simtita in zona euro insa, in ciuda semnalelor pozitive, cresterea economica se asteapta sa fie lenta. Relaxarea masurilor de austeritate si accelerarea activitatii comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimata pentru sfarsitul anului, insa vor fi resimtite efectele somajului in crestere si ale adancirii diferentelor de la nivelul continentului", se arata in raportul de toamna al EY - Eurozone Forecast (EEF).

Astfel, exporturile vor sustine cresterea de 0,9% din 2014, an in care se asteapta ca somajul sa atinga un varf, de 12,6%.

EY Eurozone Forcast estimeaza pentru Romania o crestere de 1,9% a PIB-ului si o accelerare a cresterii pana la 2,2% in 2014, pe masura ce conditiile externe, in mod special starea economiilor din zona euro, vor incepe sa se imbunatateasca.

Cresterea va fi sustinuta in acest an, pe langa exporturi, si de productia agricola buna. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, dupa ce banca centrala a redus dobanda de politica monetara atat in iulie, cat si in august.

Analistii EY au remarcat ca, in ciuda revenirii timide, continua sa se inregistreze diferente tot mai mari intre tarile din centrul si cele de la periferia zonei euro.

Sursa: wall-street.ro
Cuvinte cheie: Germania, Marie Diron, Spania, Grecia, Romania, Eurozone Forecast, PIB, EY, revenire, zona euro

Alte stiri asemanatoare