Selectati editia dorita

Piețele emergente în epoca digitală

13 Oct 2017
Carlos Hardenberg, Vicepresedinte SeniorDirector General, sursa foto:markmobius.ro.franklintempleto

O analiza excelenta facuta de Carlos Hardenberg, Vicepresedinte Senior si Director General, in legatura cu schimbarile aduse pietelor emergente de revolutia digitala, gazduita pe blogul lui Mark Mobius, Presedinte al Templeton Emerging Markets Group.

Privind economiile de piață emergente în ansamblu, am văzut o transformare dramatică de la modelele din trecut, care se bazau adesea pe exporturile de mărfuri. Am văzut o nouă generație de companii inovatoare, care se îndreaptă către procese și servicii de producție cu valoare adăugată mai mare. Credem că este un moment foarte interesant pentru investitorii din acest spațiu.

Sectorul tehnologic din piețele emergente ne oferă multe oportunități interesante – de la hardware la software pentru diverse forme de e-commerce și divertisment.

Mașinile conduse autonom sunt un exemplu al creșterii numărului de companii din piețele emergente. Mulți producători de componente și infrastructură necesară conducerii autonome se află pe piețele emergente, în special în Asia și sunt foarte specializate. De exemplu, senzori, camere, alte componente ușoare și software care să permită conducerea autonomă sunt adesea produse pe piețele emergente.

Un alt exemplu este tehnologia telefoanelor mobile. Aproximativ 80% din componentele unui telefon mobil popular se fac pe piețele emergente, de la baterie la aparatul de fotografiat până la carcasă.

Știm cum tehnologia a ajuns sa atingă aproape fiecare aspect al vieții noastre. A transformat modul în care comunicăm între noi, cum cumpărăm, lucrăm și ne jucăm. Acest lucru este valabil pentru consumatorii de pe tot globul, chiar și în ceea ce se pot cataloga drept economiile cel mai puțin dezvoltate. S-a estimat că 40-50% din populația lumii are acces la internet, iar 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani il folosesc 1. Nu cu mult timp în urmă nimeni nu o făcea.

Numărul utilizatorilor de internet a crescut de zece ori între 1999 și 2013. Primul miliard a fost atins în 2005, al doilea miliard în 2010 și cel de-al treilea miliard în 2014.2 În ceea ce privește numărul utilizatorilor de internet la nivel global, China (21%) și India (14%) au cea mai mare pondere, peste Statele Unite (9%), Japonia (3%) și Germania (2%).

Strategia Chinei “Internet Plus”, dezvăluită în 2015, demonstrează rolul cheie pe care guvernul speră că întreprinderile online îl vor juca în alimentarea următorului său stadiu de creștere economică. Strategia își propune să crească digitalizarea în întreaga economie și să sporească prezența întreprinderilor chineze bazate pe internet la nivel global.

Mulți membri ai acestei noi generații de consumatori “digitalizați” (inclusiv cei din piețele emergente) nu au vizitat probabil niciodată o sucursală a băncii fizice, nu au folosit niciodată un telefon legat de un cordon și se confruntă tot mai puțin cu magazinele din cărămidă și mortar pentru a cumpăra haine și alte produse online.

Acest acces sporit la internet înseamnă oportunități sporite. Ia Indonezia, de exemplu, depratamentul decercetare de la Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a constatat, pentru fiecare creștere de 1% a ratei de penetrare a internetului, scăderea șomajului cu 8,61% .4 Întregul efect al internetului asupra șomajului este o combinație de noi locuri de muncă și locuri de muncă existente, care ar fi dispărut și contribuit la rata șomajului.5

La rândul lor, consumatorii au venituri discreționare, iar clasa de mijloc este capabilă să câștige mai multă influență. Această creștere a puterii de plată a determinat o cultură mai orientată către consumatori și oportunități de investiții noi și mai diverse.

Potrivit cercetării lui McKinsey, dacă Indonezia acceptă pe deplin digitizarea, ea poate realiza o creștere estimată de 150 miliarde USD în creștere – 10% din PIB – până în 2025.6 Tehnologia digitală poate favoriza creșterea productivității și extinderea participării economice în întreaga economie. În același timp, comerțul electronic se dezvoltă rapid în Indonezia – una dintre cele mai mari 10 economii ale lumii prin paritatea puterii de cumpărare – există încă loc pentru progrese mai mari.

În 2013, Centrul de Cercetare Pew a chestionat aproape 40 000 de persoane în 39 de țări și a pus întrebarea: Copiii din țara dumneavoastră vor fi mai buni decât părinții lor? 7 Interesant este faptul că în majoritatea economiilor avansate răspunsul la întrebare a fost covârșitor “NU.” Două treimi din cei chestionați în Statele Unite au răspuns astfel, iar oamenii din Marea Britanie nu erau mult mai optimiști.8

În schimb, în ​​China, 82% dintre cei intervievați se așteptau ca aceștia să facă mai bine, iar în Brazilia, 79% au simțit acest lucru. 9 În Chile, Malaezia, Venezuela, Indonezia, Filipine, Nigeria, Ghana și Kenya, majoritatea persoanele chestionate credeau că următoarea generație va fi mai bună decât cea actuală.

Un profil schimbat

Nu numai că s-au schimbat consumatorii, ci și profilul a ceea ce s-ar putea înțelege prin profilul unei companii dintr-o piață emergentă. În trecut, aceste afaceri erau în general destul de simple, modele de afaceri în devenire. Erau foarte orientate spre infrastructură.

În ultimii 10 ani, am văzut o migrare graduală către modele de afaceri din ce în ce mai sofisticate. Firmele emergente au stabilit propriile nume de marcă, nișe proprii și s-au extins dincolo de țările sau regiunea lor de origine, adesea prin achiziție.

Vedem o nouă generație de companii emergente care se dezvoltă. În general, companiile din piețe emergente au înregistrat, de asemenea, generarea de fluxuri de numerar sănătoase și îmbunătățirea veniturilor. În trecut, au existat anumite perioade în care bilanțurile corporative au fost supuse unui stres sever din cauza datoriei de schimb valutar. S-au confruntat cu probleme, mai ales atunci când moneda locală a intrat sub presiune.

Astăzi, aceste probleme ale monedelor par a fi gestionate mult mai bine, iar bilanțurile corporațiilor par să fie mult mai sănătoase. În general, companiile emergente au scăzut în timp; și-au curățat bilanțurile și și-au reparat modelele de afaceri.

E încă despre creștere

O caracteristică care a definit în general piețele emergente în trecut – și încă o face – este rata lor ridicată de creștere. Economiile emergente pe piață au crescut semnificativ mai repede decât economiile dezvoltate pe piață și anticipăm că această tendință ar trebui să continue.

În ciuda acestei rate mai mari de creștere, evaluările apar în general mult mai rezonabile decât în ​​piețele dezvoltate. Puteți investi în multe dintre aceste companii la un preț care reprezintă o reducere semnificativă pentru ceea ce ar trebui să plătiți pentru a investi într-o afacere echivalentă în lumea dezvoltată.

Modelele de afaceri din piețele emergente au devenit mult mai sofisticate și mai robuste decât au fost vreodată în trecut. Suntem foarte entuziasmați de oportunitățile pe care le găsim astăzi pe piețele emergente și de potențialul pentru viitor.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Sursa: markmobius.ro.franklintempleton.com
Cuvinte cheie: Carlos Hardenberg, digitalizare, piete emergente, Templeton Emerging Markets Group

Alte stiri asemanatoare