Selectati editia dorita

Romania are cel mai ieftin teren agricol de vanzare dintre tarile UE

22 Mar 2018
Sursa Foto: http://www.madr.ro

Terenul arabil este cel mai ieftin din România, cu un hectar care costă în medie 208 EUR în 2016. La nivel regional, un hectar de teren arabil a costat cel mai puțin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria (în medie 1165 EUR).

În medie, Țările de Jos au înregistrat cel mai scump preț de achiziție pentru un hectar de teren arabil în UE în 2016 (63000 EUR). Într-adevăr, prețul terenurilor arabile din fiecare regiune a Țărilor de Jos a fost mai presus de toate celelalte medii naționale disponibile în UE.
Cu toate acestea, printre regiunile UE pentru care sunt disponibile date, cel mai mult
prețul scump pentru terenurile arabile sa situat în regiunea Liguria din Italia (o medie de 108 000 EUR pe hectar). 

Aceste informații, publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, provin dintr-un nou set de statistici privind prețurile și chiriile terenurilor agricole, care acoperă majoritatea statelor membre ale UE.

 

Nivelul prețurilor terenurilor depinde de o serie de legi naționale, regionale (clima, proximitatea rețelelor) și factori localizați (calitatea solului, pantă, drenaj etc.), precum și de cerere și ofertă (inclusiv influența regulilor privind proprietatea străină). Ca atare, este interesant să observăm evoluția prețurilor regiunilor în timp. Datele disponibile, arata ca cea mai puternică creștere a prețurilor terenurilor pentru terenul arabil între 2011 și 2016 a fost în Republica Cehă, de trei ori, Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria (o creștere de două ori). Prețurile au crescut și în alte state membre, deși la rate mult mai mici. În aproape toate, cumpărarea de teren arabil a fost mai scumpa decât cumpărarea de pășuni permanente (de 20 de ori mai scumpe în insulele grecești din Voreio Aigaio). De asemenea, achiziționarea de terenuri arabile irigabile a fost mai scumpa decât terenurile arable care nu sunt irigabile (de șase ori mai scumpe în regiunea spaniolă de Murcia). Nu toate terenurile sunt deținute de agricultorul care lucrează pe teren. Mulți fermieri își închiriază terenul. Costul de închiriere a terenurilor este un alt factor pe care agricultorii trebuie să îl absoarbă în afacerea lor. Oglindind variația prețurilor terenurilor arabile, prețurile anuale de închiriere pentru un hectar de teren agricol (pajiști arabile sau permanente) variază, de asemenea, puternic între statele membre și regiunile din statele membre.
Închirierea unui hectar de teren agricol a fost cea mai scumpă în Olanda (o medie de 791 EUR pe an), cea mai mare medie regională din Flevoland (NL) fiind aproape de două ori mai mare decât media națională (1536 EUR pentru anul). Închirierea de terenuri agricole a fost cea mai ieftină, în medie, în Letonia (46 EUR pe hectar pe an), deși cele mai ieftine regiuni din UE pentru închiriere au fost Mellersta Norrland
și Övre Norrland în Suedia (ambele 28 EUR pe hectar pe an).
Ca și în cazul prețurilor terenurilor, închirierea pășunilor permanente a fost mai ieftină decât închirierea de teren arabil.

Sursa:
Cuvinte cheie: fermieri, agricultura, inundatii, clima, ue, corina cretu, comisia europeana, coeziuni, fonduri structurale

Alte stiri asemanatoare