Selectati editia dorita

Asociatia IMM-urile se opune taxei de solidaritate!

20 Oct 2017

Având în vedere intenţia de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% din fondul de salarii, plătite de angajator, în contextul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat.

CNIPMMR face următoarele precizări:

I. În prezent contribuțiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele – Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%
– Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85%
– Asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc;

II. Un simplu calcul arată că valoarea însumată a acestor contribuţii este între 1,25% şi 1.95%.

III. Taxa de solidaritate de 2% reprezintă în mod clar valoarea rotunjită a contribuţiilor plătite exclusiv de angajator. Introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator, are următoarele efecte:

a) Toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

b) Contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale, concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale.

Dl  Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR a declarat: „CNIPMMR nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece: 1. valoare totală a acestei contribuţii -2%-  este plătită şi în prezent, iar destinaţia sumelor este clar cunoscută; 2. taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară;  3. vor fi generate costuri privind achiziţionarea noilor softuri contabile; 4. se produce o bulversare a mediului de afaceri, şi în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.”

Sursa:
Cuvinte cheie: TAXA SOLIDARITATE, CNIPMMR, PIB, MINISTERUL FINANTELOR, TVA, CASS, CAS, ANAF, CONTROALE, IMPOZIT PROFIT, DECLARATIA 101, CONTABILITATE, FISC, TVA, DEDUCERE, TAXE, INCASARI, IMPOZITE, SPATIUL VIRTUAL, TVA DEFALCAT, SPLIT TVA, IMM

Alte stiri asemanatoare