Selectati editia dorita

Deloitte: România are al 7-lea cel mai mare cost al contribuțiilor de asigurări sociale din Europa

19 Jul 2017

România a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al  contribuțiilor de asigurări sociale din 27 de țări ale Spațiului Economic European (SEE), după ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminată de la 1 februarie 2017, potrivit unei analize realizate de Deloitte România.

Din 2018, România ar putea să revină aproape de mijlocul clasamentului, pe poziția 11, luând în considerare reducerea ratei cumulate a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, prevăzută în programul de guvernare,scrie businesscover.ro

  • Cele mai mari costuri ale contribuțiilor de asigurări, de peste 45%, sunt în Franța, Ungaria, Belgia, Grecia și Italia.
  • La polul opus se poziționează Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda și Irlanda.
  • Circa 60% dintre statele din studiu au impus un plafon la calculul contribuțiilor de asigurări.
  • România se afla pe locul 18 în clasamentul ce includea 27 de state SEE, în ianuarie 2017 (România a urcat pe locul 7, în februarie 2017, după eliminarea plafonului)

În 2018, România ar urma să elimine 4 din cele 6 categorii de contribuții de asigurări existente, să le transfere integral la angajat și să reducă rata cumulată a acestora de la 39,25% la 35%, conform programului de guvernare. Impozitul pe venit ar scădea de la 16% la 10% (0% sub 2.000 lei brut).

Costul muncii va fi, în aceste condiții, de 70% față de 75% în prezent. Pentru fiecare 100 lei primită de angajat, statul va încasa 70 lei în loc de 75 lei.

„Conceptul – transferul contribuțiilor integral la angajat – este binevenit pentru că angajatorul are acum obligații, dar fără beneficii, iar angajații vor deveni mai conștienți de costul muncii pentru care sunt remunerați. În prezent ei au la cunoștință salariul brut care include propriile contribuții, nu și costul total cu salariul lor care înseamnă și contribuțiile angajatorului”, consideră Raluca Bontaș.

Sursa: www.businesscover.ro
Cuvinte cheie: DIVIDENDE, IMPOZITE, CASS, CAS, CONTRIBUTIE SOMAJ, PENSII, SALARIU BRUT, FINANTE, ANAF, TAXE, IMPOZITE

Alte stiri asemanatoare