Selectati editia dorita

Ce NOUTATI aduce CODUL insolventei

22 Mar 2013

Romania ar putea deveni prima tara din UE care sa adopte un cod al insolventei. Proiectul, la care lucreaza 30 de specialisti in domeniul juridic, aduce numeroase modificari si va avea un impact substantial, in conditiile in care declararea insolventei pentru a scapa de datorii a devenit deja un fenomen national.

O forma provizorie a legii a fost deja redactata, insa, din motive care tin de clauzele de confidentialitate, continutul ei nu poate fi, deocamdata, dat publicitatii. Totusi, Capital a reusit sa afle cateva dintre cele mai importante modificari ce vor fi aduse legislatiei privind insolventa. In esenta, noile reglementari ar trebui sa simplifice procedurile, dar si sa ofere un mediu propice pentru reorganizari, in conditiile in care, in prezent, peste 95% dintre firmele care isi declara insolventa ajung, pana la urma, in faliment.


De asemenea, Codul va crea instrumente noi care sa permita evitarea situatiilor in care manageri sau actionari ai companiilor se folosesc de procedura insolventei in mod fraudulos, cu unicul scop de a evita platile catre creditori si fara intentii serioase de reorganizare. Avantajati de noile prevederi vor fi, din informatiile Capital, si creditorii chirografari (de exemplu, furnizorii firmelor intrate in insolventa) care, in prezent recupereaza sume infime sau chiar egale cu zero. Bancile, ca si statul, de altfel, incearca, la randul lor, sa obtina pozitii mai bune in cazul insolventelor si au trimis propuneri in acest sens.

Sursa: Capital
Cuvinte cheie: adoptare, noutati, Cod insolvente, Romania

Alte stiri asemanatoare